Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ново истраживање о томе како пас утиче на човека: Активира овај део мозга

Нова студија спроведена у Швајцарској потврђује да пси добро утичу на наш мозак.
Фото: Pexels/Micah Eleazar

Истраживачи су ангажовали 19 здравих одраслих особа како би им измерили активности мозга током неколико сесија, у присуству и одсуству паса. Резултати могу да побољшају ефикасност терапија уз помоћ животиња које се користе за лечење многих стања, попут: депресије, деменције, посттрауматског стресног поремећаја и многих других…

У овој студији, истраживачи су одлучили да користе функционалну инфрацрвену спектроскопију (фНИРС). Две електроде су постављене на чело учесника за мерење когнитивних активности, а показано је и повећање мождане активности, односно фронталног кортекса – кључног дела мозга који контролише пажњу, радну меморију, решавање проблема, размишљање и емоционалне реакције.

Резултати су показали да се мождана активност повећава приликом мажења паса, а јака мождана активност показала се и када је животиња изашла из собе. Током студије, учесници су били одаљени од паса, док су били прикључени на скенер.

Експеримент је настављен са посматрањем љубимца који се налазио на другој страни собе, затим се постепено приближавао, да би се на крају потпуно приближио како би испитаник био у могућности да га помази. Затим су урадили исту ствар са плишаном животињом. А када су упоредили оба сценарија, истраживачи су открили да је дошло до јачег повећања мождане активности када је прави пас био у близини.

Пас као терапија за људе

Примена ових резултата студије је од интереса за целокупну медицинску заједницу. Др. Јoey R. Gee, неуролог у болници Providence Missionuu округу Оранге, Калифорнија, потврдио је да су терапије уз помоћ паса „вредне за многе хроничне поремец́аје и могу се користити у окружењима где је потребно релаксација.“

Кућни љубимци попут паса могу и треба да се сматрају важном терапијском опцијом за пацијенте свих узраста који пролазе кроз различите проблеме физичког или менталног здравља, слажу се стручњаци.

Šest navika koje dokazano skraćuju život

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке