Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Ново дрвеће по граду и приградским насељима

Радници ЈКП “Градско зеленило” ће у наредном периоду заменити дотрајала стабла дрвећа, која су услед година, болести, климатских и механичких утицаја истрошила свој животни век.
Фото: Градске инфо

Како јављају из тог предузећа, на територији целог града уочен је мањи број стабала која представљају ризик за безедност и имовину грађана, те ће уместо њих на јесен бити засађена нова, здрава стабла.

„Подаци о стању дрвећа добијени су у оквиру редовних, свакодневних активности радника стручних служби ЈКП “Градско зеленило” који се брину о дрвећу и прате стање биљака у граду“, каже помоћник директора ЈКП “Градско зеленило” Данијела Андрић.

„Радови почињу у центру града, а наставиће се на Подбари, у близини Социјалног, на Лиману, Новом насељу, Детелинари и у Петроварадину.“

По њеним речима, дрвеће има свој животни век, а у урбаним условима је он краћи него у природи, због мноштва негативних фактора. Кроз више стадијума развоја, а након јувенилног и зрелог доба, када дође у стадијум старости, неопходна му је додатна нега.

Фолијарна прихрана, заливање и друге мере само су неке од техника које продужавају животни век стаблима.

„Сваке године се јави одређен број примерака чији биолошки потенцијал због година и болести слаби, те како се стање дрвета погоршава, појачава се његова нестабилност и оно престаје да буде украс и еколошка подршка и постаје потенцијална опасност по људе и њихову имовину“ напомиње саговорница „Дневника“.

„Дрвеће које услед налета ветра или олујних невремена може пасти и повредити пролазнике, оштетити аутомобиле или изазвати застоје у саобраћају треба уклонити и заменити.“

https://gradskeinfo.rs/umesto-najlona-u-planu-nova-savremena-zelena-pijaca-12-05-2022/

Преузмите андроид апликацију.