Почетна > Нови Сад

Нови Сад Остали спортови

Нови спорт доступан за Новосађане: Шта је падел и где га можете играти у Новом Саду? (ВИДЕО)

Недавно је отворен први падел центар у комплексу Новосадског сајма. Тренутно најбрже растући спорт у свету од сада је доступан и Новосађанима, а у наставку можете сазнати све о овом спорту, који највише сличности дели са тенисом.

Падел је рекетни спорт који комбинује елементе тениса, сквоша и бадминтона. Настао је у Мексику касних 1960-их и од тада је постао популаран спорт широм света, посебно у Шпанији и Латинској Америци. Процјењује се да падел игра између шест и 10 милиона Шпанаца, у поређењу са око 200.000 који активно играју тенис.

Падел се игра искључиво у дублу, на терену који је величине трећине тениског терена.
Фото: Градске инфо

Димензије терена су 10×20 метара са зидом високим 3 метра који окружује простор за игру. Зидови могу бити направљени од различитих материјала, као што су бетон, стакло или акрил, и обично су направљени од метала или стакла како би се обезбедила боља видљивост.

Терен је подељен на две половине мрежом која је слична оној која се користи у тенису. Мрежа је постављена на средини терена и има висину од 0,88 метара. Сервисни простори се налазе са сваке стране мреже и дугачки су 4 метра и широки 3 метра.

Фото: Градске инфо
У Паделу, играчи користе рекет од фибергласа, угљеничних влакана или других материјала.

Рекети су краћи од тениских рекета и имају рупе за смањење отпора ветра. Такође имају каиш за зглоб који им помаже да не излете из руке играча током игре.

Лопте које се користе у Паделу су под притиском и направљене су од гуме. По величини и тежини су сличне тениским лоптицама, али су мекше и мање се одбијају од тло. Ово омогућава дуже надигравање и већу контролу током игре.

Играчи обично носе удобну атлетску одећу и патике како би помогли при бочном кретању на терену. Неки играчи такође носе заштитне наочаре, посебно када играју са стакленим зидовима.

Било да сте искусан спортиста или почетник, све што вам је потребно да почнете да играте Падел је рекет, лоптица и терен, који се од сада налази на адреси Бранка Бајића 23.

Каква су правила падела?
Фото: Градске инфо

Основно правило је да лопта мора одскочити на земљу пре него што додирне било коју структуру. Тада се може одиграти ритерн пре другог одскока. Ово помаже у спречавању играча да доминирају у игри брзим, снажним ударцима, такође играчи могу да користе сопствене прозоре да врате лопту.

Поени у Паделу се постижу када противничка екипа не успе да врати лопту пре него што се она два пута одбије на њиховој страни терена, удари лопту ван граница терена или направи грешку, као што је додиривање мреже телом или рекетом.

Када лопта удари у зид и одскочи у игру, она се и даље сматра у игри и надигравање се наставља. Ако лопта удари у зид и изађе ван граница, противничка екипа осваја бод.

Поред тога, постоје нека специфична правила везана за зидове у Паделу. На пример, ако играч удари лопту у зид и она се одбије на њихову страну терена, а да не додирне страну противничке екипе, противничка екипа осваја поен.

Систем бодовања у Паделу је сличан оном у тенису, са мечевима који се обично играју као најбољи у три сета. Прва два сета играју се на шест гемова, са тајбрејком ако резултат достигне 6-6. Финални сет се по потреби игра на 10 поена.

Сервис у Паделу се изводи испод руке и мора бити погођен дијагонално преко терена у сервисни простор на супротној страни мреже. Онај који сервира мора држати једну ногу иза сервисне линије док лопта не буде ударена, и мора да удари лопту након што се она одбије од земље.

Сервис такође мора слетети у сервисни бокс на супротној страни терена. Ако лопта прво удари у мрежу и слети у сервисни простор, сервис се понавља (нец). Ако сервис падне ван сервисног простора, екипа која прима сервис осваја поен.

Која падел такмичења постоје?
Фото: Градске инфо

Светска падел турнеја: Светска падел турнеја је највиши ниво професионалног падел такмичења, са догађајима који се одржавају широм света и великим новчаним наградама које се додељују победницима.

„Padel Champions Tour“: Падел Цхампионс Тоур је још једно професионално Падел такмичење, са догађајима који се одржавају широм Шпаније и других делова Европе.

Такмичења Међународне падел федерације: Међународна федерација падел организује низ међународних такмичења током целе године, укључујући Светско првенство у паделу и Европско првенство у паделу.

Национална такмичења у паделу: Већина земаља има своја национална такмичења у паделу, која су отворена за играче свих нивоа.

Фото: Градске инфо

Тако да осим рекреације и забаве која је загарантована, Новосађани сада могу да тренирају овај спорт и са професионалним аспирацијама, а ко зна можда се управо са ових терена изроди нови падел шампион.

Све информације можете пронаћи на Инстаграм страници: https://www.instagram.com/thepadel.ns/

Gde u Novom Sadu možete da skačete padobranom iz aviona?

Преузмите андроид апликацију.