Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Нови Сад започео активности на изради Стратегије паметног града

Нови Сад је започео активности на изради Стратегије паметног града, уважавајући пре свега принципе одрживог развоја, рекао је градоначелник Милош Вучевић.
Фото: Градске инфо

На панелу „Зелена транзиција“ одржаном у оквиру дводневног „Јахорина економског форума 2022“, Вучевић је рекао да се не може гасити привреда и заустављати њен развој, али и да ништа не сме да угрожава животну средину.

„Градови имају велику одговорност и на том пољу треба да реализују огромне пројекте, па се поставља питање економског потенцијала за решавање изазова. Потенцијално решење може бити јавно-приватно партнерство, с тим да се такво удруживање добро одмери“, казао је Вучевић, саопштила је Градска управа Нови Сад.

Као велику предност Новог Сада он је навео снажан универзитет са Факултетом техничких наука који је повезан са сектором савремених технологија.

Додао је и да је започета реализација пројекта изградње централног пречистача отпадних вода, да се приводи крају израда пројектно-техничке документације за изградњу Регионалног центра за управљање отпадом у сарадњи са европским партнерима.

„Изградили смо фабрику за третман зеленог отпада која ради по принципима циркуларне економије, од отпада добијамо компост који касније продајемо, или користимо за сопствене потребе. Изградњом компостилишта смањили смо ниво емисије гасова за оно загађење које би емитовао 961 аутомобил на месечном нивоу“, казао је Вучевић.

Навео је да се тренутно приводе крају радови на изградњи рециклажног центра где ће се сакупљати отпад као што су гуме, акумулатори, флуо цеви, батерије, као и опасан отпад из домаћинства и третирати примарно сакупљени рециклабилни отпад.

„Припремили смо пројектно-техничку документацију за изградњу постројења за рециклажу грађевинског отпада. У потпуности смо обновили возни парк јавног превозника, већином аутобуси користе гас, а купљено је и 10 аутобуса на електрични погон са пратећом инфраструктуром“, навео је Вучевић.

Истакао је да је завршетак брзе пруге Београд-Нови Сад један од најважнијих пројеката урбане мобилности на еколошки начин, јер возови иду на струју, што доприноси смањењу емисије штетних гасова.

Додао је да је у Новом Саду у протеклих 10 година изграђено око 30 км бициклистичких стаза, а реконструисано више од 10км, те да Град субвенционише куповину нових бицикала грађанима.

У току припреме за Фрушкогорски маратон

Преузмите андроид апликацију.