Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Четвртина градског буџета Новог Сада иде на образовање

Само прошле године Нови Сад је уложио четвртину градског буџета у образовање, а политика која брине о деци и младима и њиховој будућности биће настављена у 2022.
нови сад
Фото: Pixabay/Wokandapix

Години, кључне су поруке градоначелника Милоша Вучевића, коме је ово трећи узастопни мандат, што је иначе прву пут пошло њему за руком.

Наталитетна политика у Српској Атини на много начина олакшава родитељима бринући о детету у свим узрастима, а посебно се води рачуна о систему образовања и свим степеницама које дете на свом путу школовања треба да прође. Ове године Град ће у образовање уложити чак 6,3 милијарде динара, а бројни пројекти који ће у 2022. започети биће значајни у животима бројних будућих генерација.

Вучинић: Бројна улагања, школа у Југовићеву простире се на 4000 квадрата

У претходних девет година реновирано је шест школа и изграђена једна, а у 2022. години према плану Града, Новосађане очекује почетак изградње нове основне школе у Југовићеву, у коју ће бити уложено 652.706.137 динара. Велелепно здање у коме ће своје прве кораке у школовању направити бројни мали Новосађани, простираће се на чак 4.606 квадратних метара.

С обзиром да је реч о локацији која се убрзано развија, потреба за школом је велика и због тога је један од приоритета. Такође, Медицинска школа ће бити реконструисана, а у пројекат ће бити уложено 373 милиона динара. Све већи број ђака је заинтересован за ову школу и кроз реконтрукцију ће бити укључено 16 нових учионица, нова фискултурна сала и комплетно реновирање и опремање стоматолошке ординације.

Фото: Градске инфо

У 2022. ће бити завршена реконструкција школе Иван Гундулић, а такође је буџетирана реконструкција Гимназије „Лаза Костић“ и да коначно добије нову фискултурну салу. Завршена је реконструкција гиманзије “Исидора Секулић”, ове недеље су деца кренула у школу. Основна школа “Васа Стајић” такође добија нову фискултурну салу, као и школа “Десанка Маскиновић” у Футогу за коју је издвојено преко 100 милиона динара, каже члан Градског већа за образовање Дина Вучинић.

Музичка и Балетска поново бисер Новог Сада

У 2021. години након вишедеценијских проблема са простором ученици Музичке и Балетске школе први пут су крочили у нови објекат у коме ће стасавати генерације уметника. Модерна зграда са комплетном опремом, била је велики и значајан корак не само за ђаке и запослене у школи, већ и за целу српску културу.

Фото: Градске инфо

Како је директорка Музичке школе “Исидор Бајић” Радмила Ракин Мартиновић у недавно објаснила, иако је прошло неко време откако су ученици први пут ушли у своје нове школске просторије, узбуђење је и даље на високом нивоу што најбоље илуструје шта за ђаке значи овај пројекат.

Подсећамо, реч је о проблему који није решаван пуних 112 година, од давне 1909. године када је Исидор Бајић основао школу.

Научно-технолошки парк као симбол знања, уложено преко 26 милиона евра

У Новом Саду протекле године отворен је и модеран Научно-технолошки парк, заједнички пројекат Владе Републике Србије и Покрајинске Владе који је подржао Град Нови Сад и Факултет техничких наука, у који је уложено 26 милиона евра.

Фото: Градске инфо

Подсећамо, реч је о проблему који није решаван пуних 112 година, од давне 1909. године када је Исидор Бајић основао школу.

Научно-технолошки парк као симбол знања, уложено преко 26 милиона евра

У Новом Саду протекле године отворен је и модеран Научно-технолошки парк, заједнички пројекат Владе Републике Србије и Покрајинске Владе који је подржао Град Нови Сад и Факултет техничких наука, у који је уложено 26 милиона евра.

Са циљем да развија иновације, стартап идеје и јача сарадњу науке и привреде, овај важан комплекс велики је корак за образовање не само у Новом Саду, већ и у целој Србији.

Бесплатни уџебници, бесплатни вртићи

Значајна финансијска олакшица за родитеље чија деца крећу у први разред, биће настављена и ове године – уџбеници ће остати бесплатни, а Град је за ову сврху издвојио 31.240.000 динара. Такође, родитељи и у 2022. години могу да рачунају на потпуно бесплатан боравак у вртићима ПУ “Радосно детињство”, за шта је буџетом опредељено 549.053.037 динара, као и на субвенције за приватне вртиће за које је опредељено 350.955.600 динара.

Оно на шта смо посебно поносни јесте да прваци у Новом Саду добијају бесплатне уџбенике, као и на то што ћемо кроз изградњу нових објеката моћи да укинемо листу чекања за место у вртићу. Што се вртића тиче приоритет нам је изградња три модерна и велика објекта, а локације су Ветерник, Сајлово и Адице.

„Ми у Новом Саду имамо највише до сада уписане деце, више од 17.000 и успели смо да већ две године наставимо са финансијском подршком родитељима, односно да вртићи буду потпуно бесплатни, а када је реч о приватним вртићима Град је обезбедио субвенције“, каже члан Градског већа за образовање Дина Вучинић.

Кроз које још важне мере Нови Сад спроводи подршку родитељству и брине о малишанима:
  • У октобру прошле године Нови Сад је усвојио повећање износа који се исплаћују паровима за прво дете и тројке. Уместо ранијих 35.000 динара, за све бебе рођене од 1.10. Град исплаћује 50.000 динара, док је новчана помоћ за тројке подигнута на 200.000 динара. Укупно је за ову сврху буџетом планирано 118.600.000 динара, односно 42.500.000 више него у претходној години
  • На име трошкова за вантелесну оплодњу у 2022. години увећан је појединачан износ накнаде са 220.000 динара на 320.000 динара, док укупна планирана средства на име ове накнаде у 2022. години износе 7.040.000 динара
  • Новогодишња новчана помоћ за све бебе рођену 1. јануара
  • Новогодишњи поклон за прву бебу у години
  • Бесплатан паркинг за мамеПакети добродошлице за новорођене бебе
  • Погодности за куповину у различитим продавницама широм града

Преузмите андроид апликацију.