Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Савети спасилаца на купалиштима

Велики број Новосађана своје слободно време и годишње одморе радо проводи у свом граду, на најлепше уређеној плажи на Дунаву, популарном новосадском Штранду.
Фото: Pixabay/1913330

Шта је потребно да знамо како да се понашамо и како изгледа један дан на Штранду, сазнаћемо од спасилаца, који брину о безбедности свих посетилаца, како у води, тако и на копну.

„Мере превенције се деле на оне према деци, тинејџерима и старијим суграђанима“ рекао је спасилац на Штранду Мирослав Беговић.

Код деце је најбитније да она буду под сталним надзором родитеља или старатеља који су их довели на плажу. Она су стално у покрету а и воле воду, када се деси и несмотрена ситуација.

„Морам рећи да родитељи често гледају у своје телефоне или читају новине ослањајући се на спасиоце, али је викендом посебно тешко јер не може двадесетак спасилаца да мотри непрестано на 20 хиљада људи“ рекао је спасилац Беговић.

Деца се тихо даве, каже он, крену горе-доле и у једном тренутку само остану под водом и ту има врло мало простора за интервенцију, зато је важна превенција.

Прва мера превенције је учење пливања, а да их уче професори и учитељи пливања а не родитељи.

Апелујемо да скутери не прилазе обележеном делу. Такође упозоравамо да око стуба крећу вртложне воде па се може лако упасти у вир.

Због рупа у води које се померају апелујемо на купаче да пливају у обележеним просторима.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.