Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Нови Сад обара рекорде у изградњи путева, туризму и најтежем спорту на свету

Нови Сад је богатији за око 26.000 Новосађана, обара све рекорде у дужини новоизграђеног пута и у броју остварених ноћења, гради чак 10-ту културну станицу, наставља са улагањем у Кисач и Ветерник а најбољи је на свету и у гиревоју.
Фото: Војводина уживо
На основу финансијских средстава опредељених у буџету Града Новог Сада, Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције у Новом Саду успешно реализује планиране активности, о чему сведоче завршени радови, као и актуелна градилишта на бројним локацијама у Новом Саду.

У току године изграђено је 5.516 метара саобраћајних површина, 235 паркинг места и 10.881 метара бициклистичких стаза, а тренутно је у току изградња још 10.900 метара саобраћајних површина, 136 паркинг места и 13.160 метара бициклистичких стаза. Тиме је Нови Сад оборио све рекорде у дужини новоизграђеног пута.

Фото: nsuzivo

По попису из прошле године, Нови Сад је у последњој деценији порастао за целу једну Инђију. Списку Новосађана придружило се скоро 26.000 људи, а Српска Атина ласкаво може да призна како поново бележи позитиван природни прираштај.

Економске промене и рапидан раст другог највећег града у земљи, створили су услове да Нови Сад постане права европска метропола. Тренутним курсом, Српска Атина је на путу да постане важан регионални центар образовања, информационих техноилогија, бизниса, али и културе, друштвеног садржаја и туризма.

Када смо код туризма, на Новосадском сајму је свечано отворен 54. Међународни сајам туризма, који ће бити одржан до 2. децембра. Он представља још један интегрални део слагалице успеха Новосадског сајма. Преко 240 излагача из земље и иностранства представиће се на сајамској манифестацији. Сајам је отворио градоначелник Милан Ђурић који је између осталог рекао:

“Најбоље се осећам када, на крају године, подвучемо црту и видимо увек нови рекорд у броју остварених ноћења у Српској Атини. Званични подаци Републичког завода за статистику показују да је на територији Новог Сада од јануара до септембра ове године боравило близу 175.000 туриста, што представља пораст у односу на исти период прошле године за 11,1 одсто…

Према истом извору, у првих девет месеци 2023. године остварено је близу 430.000 ноћења што представља пораст 6,2 процената. Очекујемо да ће до краја године бити остварено око 600.000 ноћења. Када ову цифру упоредимо са оном од пре само једне деценије, када је број ноћења у Новом Саду износио 220.000 хиљада, увиђамо да је број скоро три пута увећан за само десет година.”

Фото: nsuzivo
На Новом насељу на углу Бате Бркића и Сељачких буна започето је рушење барака, уместо којих ће се градити 10. новосадска Културна станица „Ново насеље“. Нова културна станица садржаће велику и малу мултифункционалну салу за пројекције, концерте, представе и сличне манифестације. Такође, поседоваће и музички студио, изложбени простор, просторе намењене радионицама, предавањима и библиотеку.

Предвиђена је и гаража у нивоу сутерена, а у летњим месецима кровна тераса користиће се за активности на отвореном. Процењена вредност износи 720.404.000 динара, а рок за пријаву на конкурс је 4. децембар. Локацијски услови за изградњу овог објекта издати су крајем новембра 2020. године, а културна станица налази се и у Генералном урбанистичком плану Новог Сада.

Фото: Градске инфо
Такође, простор у околини Новосадског сајма могао би да добије потпуно нови изглед и једну нову улицу. Наиме, улица Новосадског сајма, која се тренутно завршава код ресторана „Тројка“, биће продужена до Улице Бранка Бајића, до раскрснице са Булеваром Европе.
Фото: ЈП Урбанизам

Што се простора намењеном линијском и општеградском центру, при изградњи нових објеката на тим парцелама мора бити истовремено обезбеђен припадајући паркинг-простор за 1 стан/1,3–1,5 паркинг место и према нормативима за одговарајуће делатности. Зеленило у оквиру саобраћајница биће допуњено новим врстама дрвенастих врста биљака, а на местима где за то постоје услови, посадиће се дрвореди.

Град Нови Сад тренутно изводи и радове на реконструкцији коловоза атарског пута од Светосавске улице до државног пута ИИА реда број 113 и делу Светосавске улице у Кисачу. Ово је значајан пројекат за једно од старијих насеља на територији града, које добија новопројектовани прикључак на државни пут, што ће имати велики привредни и економски значај за Кисач.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић обишао је и Ветерник, Радничку улицу која је добила асфалт и радове у Улици Јована Обреновића. Овом приликом подсетио је суграђане да је у ово насеље уложено скоро три милијарде динара и најавио нова улагања.
Фото: nsuzivo/Pavle Pejić

За крај рекапитулације ове седмице, с поносом делимо да је Новосађанин поново светски шампион. Познат по бројних медаља у гиревоју, спорту који спада међу најтеже на свету, а састоји се у дизању тегова, односно „звона“, Немања Највирт је освојио Светско првенство које је протеклог викенда одржано у Мађарској. Немања се уписао као једини Србин у историји гиревој спорта који је дигао 15 тона за 60 минута.

Фото: Уступљена фотографима

Grad bez barijera za osobe sa invaliditetom

Преузмите андроид апликацију.