Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Нови Сад: Нови железнички мост и нова фаза реконструкције железничке станице (ВИДЕО)

Радови на изградњи брзе пруге Београд – Будимпешта су у пуном јеку. У склопу радова је и реконструкција железничке станице у Новом Саду, која је ушла у нову фазу радова, као и нови железнички мост преко канала.

Снимак из дрона, како напредују радови око станице и на самом мосту, погледајте у видеу:

Радови се изводе у крилу Б, средишњем делу зграде у ком је велики хол са шалтерима, који је прошле године делом уређен због пуштања у саобраћај брзе пруге. Сада су на помолу послови већег обима.

Од почетка априла, путници улазе у станичну зграду у делу у ком се налази потходник, односно “испод сата”, а одатле иду до перона. У овом делу је измештена благајна, картомат, чекаоница и тоалет како би се превоз путника неометано одвијао.

Фото: Војводина уживо
Реконструкција крила Б, подразумева замену плафона, фасадне столарије, осветљења, мермерних плоча и изградњу галерије.

У питању су обимни радови за које се процењује да ће трајати око четири месеца. У пословном делу зграде, такозваном крилу А, комплетно је обновљен други спрат и усељене су канцеларије.

У финишу су и радови на перонима. У оквиру изградње пруге за велике брзине возова од Београда преко Новог Сада до Суботице, односно границе са Мађарском, железничка станица добила је три нова перона са надстрешницама, док је досадашњи реконструисан.

Због изградње нових перона утолико је продужен и модернизован потходник, у ком мајстори тренутно облажу подне и зидне површине мермерним плочама. Нови део потходника дуг је 30 метара и чини га и степенишна конструкција, којом ће се излазити на новосаграђене пероне.

Након крила Б, на ред долазе и преостала два дела зграде – крила Ц и Д, која су мање захтевна што се тиче реконстукције имајући у виду да у њима неће бити путника.

Поред кампа који су Кинези изградили код Ранжирне станице у Новом Саду на почетку радова, у међувремену је отворен још један на Сајлову, на ком се лагерују материјал, железнички прагови, шине, туцаник… Биће то база у којој ће они склапати шинска поља и одатле дистрибуирати дуж трасе коју граде.

Фото: Војводина уживо
На читавој траси од Новог Сада до Суботице у јеку су радови. Према пројекту, од Новог Сада до Суботице треба да буде подигнуто 58 нових објеката:

30 надвожњака, 13 подвожњака, пет галерија, као и по два пешачко-бициклистичка потходника и потпорне конструкције уз галерију.

Граде се два вијадукта – у Врбасу дужине 1.465 метара, и у Малом Иђошу од пола километра, као и четири мостовске конструкције преко канала Дунав-Тиса-Дунав.

Фото: Војводина уживо

Da li znate koja je prva moderna zgrada u Novom Sadu? (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.