Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Нови Сад је некада имао најлепшу робну кућу у држави (ФОТО/ВИДЕО)

„Панонија Базар” је била највећа робна кућа у Новом Саду и Војводини, а пројектовао ју је за трговачко предузеће „Стотекс” љубљански архитекта Милан Михелич, 1972. године.

Објекат је изграђен у модернистичком стилу са јасним архитектонским обележјима идеологије тог времена и сматрана је за најбоље словеначко архитектонско дело модерног доба.

Налази се на Булевару Михајла Пупина број 1, поред подземног пролаза. Има подземну гаражу, партер и четири спрата, а простире се на више од 11.000 квадратних метара.

У време када је изграђена, била је једна од најлепших трговачких кућа у земљи. Овај објекат донео је технолошке иновације, од најсавременије климатизације, до првих покретних степеница у граду.

Највидљивији део фасаде, западни и јужни, састоји се од затворених белих површина и косо постављених атипичних прозорских отвора. Стубови, издужени носачи и конзоле које носе фасаду изведени су у армираном бетону. На тај начин формирана је наткривена пешачка стаза, због чега су излози у приземљу повучени за око 5 метара. Кров је урађен као равна површина.

Што се ентеријера тиче, готово целокупна површина приземља и три спрата уређене су као продајни простор, осим уз спољне зидове, где су смештена складишта, услужне радионице и клима уређаји.

Паралелно са изградњом објекта робне куће, грађен је и потходник кроз који се снабдевао, а који се налази у Улици краља Александра.

Камионски улаз изведен је по делимично наткривеној рампи, нагиба 13%. Сва складишта у сутерену повезана су теретним лифтом са осталим спратовима пословног простора.

Од отварања 1972. до 1984. године носила је назив „Нови Сад”, када је преименована у „Базар”.

Колико је и данас велик значај овог градитељског дела, говори и чињеница да се током 2016. године ова зграда нашла на насловници 38. издања престижног архитектонског магазина „Пиранеси”.
Фото: PrtSc/Piranesi

Осим тога, била је и део изложбе њујоршког музеја МоМА – Toward a Concrete Utopia (2018-2019), која се бавила југословенском архитектуром, урбанизацијом, конзумеризмом, споменицима и културом сећања.

Venecijanska palata u centru Novog Sada (FOTO/VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.