Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Град без баријера за спортисте са инвалидитетом

Нови Сад је пример, не само код нас већ и у региону, када је реч о бризи о спортистима са инвалидитетом, посебно оним који су у колицима.
Фото: Град Нови Сад

Српска Атина има изузетно уређене бициклистичке стазе којима се до Спортског и пословног центра Војводина несметано може стићи из свих делова града. Осим тога, особама у колицима на свим градским линијама су на располагању нископодни аутобуси са рампом чији су поласци у дигиталном распореду вожње маркирани посебном бојом.

„Нови Сад је пример не само код нас већ и у региону како се брине о спортистима са инвалидитетом у свим сегментима нашег живота. Због тога није изненађење што Нови Сад има врхунске параолимпијце. СПЕНС је у потпуности прилагођен особама у колицима јер су сале апсолутно доступне.

Осим тога, постоји лифт и тоалети који су прилагођени за спортисте у колицима“ – каже наша колегиница Милица Вељковић, ауторка емисије „Добро или боље“ Телевизије Војводине, уједно и наша параолимпијка, чланица новосадског стонотениског ллиба „Неос“.

Спортисти у колицима за долазак на тренинге у популарни СПЕНС, користите бициклистичке стазе и градски превоз.

„Захављујући уређеним бициклистичким стазама можемо из свих делова града стићи на тренинге. Градско саобраћајно предузеће има на свим линијама нископодне аутобусе са рампом и што је најдивније, изузетно пажљиве возаче који су нам увек на услузи и безрезервно нам помажу при уласку и изласку из аутобуса“ – каже наша паролимпијка Милица Вељковић.

Иначе, осим телевизијске емисије “Добро или боље“ која се бави разноврсним темама везаним за особе са инвалидитетом, Први програм радија РТВ Војводине последењих пет година има специјализовану рубрику за спортисте параолимпијце, не само из Новог Сада већ и са територије целе Србије.