Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

„Нови Сад – ЕПК“ на међународном фестивалу Котор Арт

Нови Сад, као Европска престоница културе, представиће се на међународном фестивалу КоторАрт, једном од највећих и најзначајнијих фестивала уметности у Црној Гори и региону, кроз три сегмента.
Фото: КоторАрт

Представници Фондације Нови Сад – Европска престоница културе представиће програм планиран за титуларну 2022. годину, али и пренети своја искуства и моделе које је Нови Сад утемељио, а који сада могу да се примењују и у другим градовима Србије, па и региона.

Директор Фондације, Немања Миленковић учествоваће на конференцији „Нови Сад 2022“, у уторак, 20. јула од 20 сати, где ће представити програмски концепт за 2022. годину, утемељен на слогану „За нове мостове“, сачињен од осам програмских лукова.

Поред тога, биће речи и о процесима и изазовима са којима се Нови Сад суочио у припремама за Европску престоницу културе, а све то са циљем да се пренесе знање колегама из Црне Горе, с обзиром на то да неколико градова Боке – Будва, Тиват, Котор и Херцег Нови заједно претендују да 2028. године буду носиоци титуле Европске престонице културе.

Координаторка мреже културних станица  пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, Виолета Ђерковић биће једна од говорница на трибини „Пјаца од филозофа – Нова нормалност“, 18. јула у 20 часова, која представља значајан део фестивала у контексту покретања важних дијалога.

На трибини ће такође говорити дипломирани туризмолог и еколошки лобиста Антонио Пушић, познатији као Рамбо Амадеус, затим позоришна редитељка и управница Дубровачких љетних игара, Дора Руждјак Подолски и универзитетски професор и туризмолог, Иво Жупановић.

Конференције у оквиру програмског сегмента „Нова нормалност“ могуће је пратити и путем преноса уживо на Фејсбук страници и званичном Јутјуб каналу КоторАрт фестивала.

Jедан од програмских лукова кроз наступ оркестра Камерата Нови Сад

Управо један од програмских лукова који чине програмски концепт пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ – Дунавско море, такође ће бити представљен на фестивалу КоторАрт и то кроз наступ оркестра Камерата Нови Сад, који већ годинама уназад кроз различите програме промовише пројекат Европске престонице културе у Српској Атини.

Фото: КоторАрт

Концерт је заказан за уторак, 20. јул, са почетком у 21.30 часова, у Цркви Св. Духа, а на програму ће се наћи дела композитора као што су: Астор Пјацола, Хајнрих Игнац Франц фон Бибер, Едвард Елгар, Давид Попер, Бела Барток, али и дело новосадске композиторке, Александре Вребалов.

Улаз слободан, али је ограничен број публике

Цео програм фестивала КоторАрт можете пронаћи њиховом званичном сајту.

Улаз је слободан, али због ограниченог броја публике, обавезна је регистрација на protokol@kotorart.me или 069/37-35-37 (од 09 до 14 часова).

Регистрација је могућа најраније три дана, а најкасније 24 часа пре почетка програма.

Нови Сад међу првим градовима ван ЕУ који је проглашен за Европску престоницу културе

Подсећамо, Нови Сад је у априлу ове године пружио подршку црногорским кандидатима за титулу Европске престонице културе, најављујући тада да ће своја знања и искуства ставити на располагање колегама из општине Бока.

Нови Сад је међу првим градовима ван Европске уније који је проглашен за Европску престоницу културе, поставши тако један од 60 градова који су понели ту титулу.

Церемонија свечаног отварања одржаће се 13. јануара 2022. године, а Нови Сад ће током те титуларне године представити више од 4000 домаћих и страних уметника, на 1500 планираних догађаја.