Почетна > Свет
Свет

Нови лек за рак плућа драстично смањује ризик од смрти

Употреба лека осимертиниб, након операције, смањила је за 51 одсто ризик од умирања пацијената који болују од рака плућа.
Фото: Pixabay/Pexels

„Пре 30 година нисмо могли ништа да урадимо за ове пацијенте. Сада имамо овај моћан лек“, рекао је заменик директора Јејл центра за рак и главни аутор студије о ефектима осимертиниба Рој Хербст, преноси Гардијан.

Он је навео да је број од 50 одсто велика ствар, поготово у случају болести рака плућа који је веома отпоран на терапије.
Говорећи на светској конференцији о раку плућа у Чикагу, Хербст је рако да су „узбуђујући резултати“ додали још већи значај ранијим налазима који су показали да пилула може да преполови могућност ризика од поновног појављивања болести.

Истакао је да поједини пацијенти у Великој Британији, САД и другим земљама вец́ имају приступ леку.

У извештају компаније АстраЗенеца, која производи лек осимертиниб, наводи се да је лек показао невиђену и веома значајну корист када је реч о преживљавању пацијената.
Додаје се да је после пет година, 88 одсто пацијената који су свакодневно узимали пилулу, након уклањања тумора, још увек је било живо, у поређењу са 78 одсто пацијената лечених плацебом.

Рак плућа је насмртоноснији карцином од којег на годишњем ниво умре скоро два милиона људи.

Godišnja plata od 100.000 dolara u Njujorku, posle odbitaka, ispadne 36.000

Преузмите андроид апликацију.