Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Нови „Exit“, нове муке Новосађана са странцима и уништавањем и прљањем града

Посетиоци који долазе са Запада су и претходних година показали да немају никаквог обзира према домаћинима и Новом Саду.
Фото: Prt.Sc/exitfest.org

Еxит фестивал биће данас званично отворен, а организатори очекују да ће за четири дана овај догађај посетити више од 200.000 људи. На Петроварадинској тврђави очекује се долазак посетилаца из најмање 100 земаља, међу којима, осим домаће и регионалне публике, предњаче гости из Холандије, Немачке, Велике Британије, Мађарске и Турске.

Нажалост, Новосађани ће и ове године, имати прилику да сведоче прљању и уништавању њиховог града. Посетиоци који долазе са Запада су и претходних година показали да немају никаквог обзира према домаћинима и Новом Саду, па смо тако сви имали прилику да гледамо како после сваке вечери док траје фестивал, иза себе остављају гомиле смећа које градске комуналне службе 24 сата дневно морају да чисте.

Томе у прилог најбоље сведочи да је прошле године, новосадска „Градска чистоћа“ од почетка Еxит фестивала до одласка последњих посетилаца са Петроварадинске тврђаве, сакупила и на градску депонију отпремила чак 33 тоне смећа.
Фото: PrtSc/Youtube

– Током четири фестивалска дана, само на Петроварадинској тврђави, подграђу и кеју активно је радило 80 радника. Завршетком Еxита наш посао није готов. У наредним данима следи враћање простора на којем се одржавао фестивал у првобитно стање након што се размонтирају и отпреме елементи свих бина с тврђаве – наведено је тада у саопштењу ЈКП „Чистоћа“ Нови Сад.

Можда најбољи показатељ непоштовања према домаћину свакако је сцена са прошлогодишњег Еxит-а, када су посетиоци, међу којима је највише било оних из западних земаља, различитим смећем готово затрпали споменик жртвама мађарске рације из 1942. године, на Кеју жртава рације. Не треба имати сумње да западњацима не пада на памет да нешто слично ураде у својим земљама, али очигледно сматрају да у нашој земљи то могу да раде.

Посетиоци са Запада, међу којима предњаче они из Енглеске, међу Новосађанима су одавно познати као бахата и безобзирна омладина која иза себе оставља хаос.

Током трајања Еxит-а, чим ноћ почне да пада, на улицама Новог Сада се могу приметити пијани, а често и дрогирани, младићи и девојке који на улицама повраћају, врше нужду, бију се, али и уништавају градску инфраструктуру.

Неки од Новосађана су, у разговору са новинарима портала 24седам, казали да им је драго што у Србији постоји музички фестивал који посећују људи из свих делова света, али да понашање неких посетилаца једноставно не могу да схвате.

– Као и сваке године, и сада очекујем пар непроспаваних ноћи. Раније ми је било посебно тешко с обзиром да су ми деца била мала, па их је често будила бука коју су на улици стварали пијани младићи и девојке. Сада су деца мало порасла, па ће бити лакше. Ипак, морам да кажем да је страшно како се понашају неки младићи и девојке који долазе из иностранства. Иако не живим баш близу тврђаве где се фестивал одржава, с првим мраком почиње хаос на улицама. Вриштање, плач, урликање, туче… Све се то понавља из ноћи у ноћ. Посебна прича је то шта нас ујутру сачека када изађемо на улицу: смеће на све стране, поломљене клупе, канте за смеће… Наравно да немам ништа против да наш град посећују људи из целог света, али мислим да би неки од њих заиста требало да поведу рачуна и да поштују неке основне норме лепог понашања – испричала је Марија Р. из Новог Сада.

С њом се слаже и њен суграђанин Марко, који истиче да проблеме углавном праве страни гости.

– Лепо је што у Србији постоји фестивал који привлачи људе из многих држава. Ипак, заиста нема смисла да нам град изгледа као депонија после сваке ноћи. Оно што сам приметио јесте да је наша омладина углавном узорна, а да неки странци углавном не показују минимум поштовања који би требало да буде нормалан када дођеш у неку другу земљу – рекао је он и додао да на то вероватно утиче велика количина алкохола и опојних средстава које ти младићи и девојке конзумирају током боравка у Новом Саду.

Подсетимо, током прошлогодишњег Еxит фестивала, за четири дана припадници МУП-а су открили 210 особа код којих је пронађена дрога, међу којима је било чак 125 страних држављана. Новосадска полиција је тада пронашла и одузела два пиштоља и 39 метака.

Западњаци који у Нови Сад долазе да би се добро провели, за много мање новца него што би им било потребно у њиховим државама, Србију очигледно виде као земљу која не заслужује да се у њој пристојно понаша. Исти они који годинама на Србе и Србију гледају као мање вредне, на сваком кораку својим понашањем показују своју “културу”. За разлику од њихове омладине, српски младићи и девојке углавном имају толико савести да не разбацују ђубре где год стигну, било то у Србији или некој другој земљи.

Треба се само сетити изјава највиших западних званичника током агресије на нашу земљу. Тада су многи од њих говорили како је бомбардовање суверене државе, без сагласности Савета безбедности Уједињених нација, “битка између добра и зла, између цивилизације и варварства”. И заиста, били су у праву, а понашање омладине из западних земаља најбоље говори о томе ко је цивилизован, а ко не.

Надамо се да ће ове године Еxит фестивал протећи више у знаку музике и доброг провода, а уз мању употребу недозвољених супстанци и алкохола, како сигурност посетилаца, али и грађана Новог Сада, не би била угрожена.

Policija spremna za siguran i bezbedan „Exit“

Преузмите андроид апликацију.