Почетна > Свет
САД Свет

Нови Бајденов гаф – у Отави поздравио Кину уместо Канаде

Током свог синоћњег говора у канадском парламенту у Отави, амерички председник Џозеф Бајден грешком је похвалио „Кину“ када је хтео да каже Канада и направио гаф, јер је упадљиво пропустио да помене улогу Кине у шверцу фентанила.
Фото Танјуг/AP Photo/ Evan Vucci

„Данас поздрављам Кину… извините, аплаудирам Канади“, рекао је 80-годишњи амерички председник и брзо додао: „Можете да замислите шта ја мислим о Кини. Нећу још улазити у то“, преноси дневник „Њујорк поуст“.

На конференцији за новинаре која је потом одржана, Бајден је направио сличан гаф и поменуо Јапан док је говорио о односима Кине са Русијом, али се исправио пре краја реченице.

Бајден је помешао Канаду и Кину када је хтео да похвали Канаду због тога што је у једној години пристала да прими 15.000 избеглица из земаља Латинске Америке, у замену за пристанак Америке да депортују оне који су ухваћени у покушају да илегално уђу у Канаду.

Само неколико тренутака пре гафа, Бајден уопште није поменуо Кину док је говорио о фентанилу, који је узрок пораста броја смртних случајева од предозирања у САД.

„Ми се боримо против пошасти синтетичких дрога која разара канадску и америчку заједницу, посебно наше младе људе. Фентанил је убица и скоро сви знају некога ко је био погођен овим – изгубио је дете или изгубио пријатеља“, рекао је Бајден о смртоносној дроги.

Бајден је рекао да фентанил, који се углавном испоручује из кинеских лабораторија, „има своје корене широм света“ и да се „испоручује из иностранства“, не прецизирајући одакле.

Насупрот томе, он је посебно поменуо Мексико као заједничку тачку трансфера на путу за САД.

„Канада и Сједињене Државе блиско сарађују са нашим партнерима у Мексику у обрачуну са овим проблемом у свакој фази, од хемикалија које се испоручују из иностранства, до пилула и трговаца људима“, рекао је Бајден.

Trudo: Ukrajina može da se osloni na SAD i Kanadu kao partnere

Преузмите андроид апликацију.