Почетна > Свет
Свет

Нови антитерористички закон отвара Шведској пут у НАТО

Нови шведски закон о антитероризму који ове недеље ступа на снагу требало би да отвори пут тој земљи да премости вето Турске и прикључи се НАТО савезу већ у наредним недељама, изјавио је данас шведски министар спољних послова Тобијас Билстром.
Фото: Танјуг/Jonas Ekstromer/TT News Agency via AP

Шведска и Финска аплицирале за чланство у НАТО након напад Руске Федерације на Украјину 2022. године и Финска се у априлу ове године придружила Северноатлантској алијанси док је пријем Шведске одложен упркос договору постигнутом у Мадриду прошле године о испуњењу безбедносних захтева које поставила званична Анкара, наводи Ројтерс.

„Овај нови закон ће попунити празнину у постојећем антитерористичком законском оквиру“, рекао је Билстром новинарима у граду Лулео на северу Шведске и објаснио да национално законодавство до сада није изричито забрањивало учешће у раду терористичке организације.

Званична Анкара тврди да се у Шведској крију припадници екстремистичких група које Турска сматра терористичким, али, како је истакао Билстром, нови закон учиниће илегалним активности организовања састанака забрањених група или обезбеђивања логистичке или финансијске помоћи, чак и хране за те организације.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је у уторак да ће Вашингтон наставити да ради на окончању процеса приступања Шведске Северноатлантској алијанси до самита шефова држава чланица НАТО који ће бити одржан средином јула.

„Верујемо да је дошло време за пријем Шведске и да нема разлога да се не напредује у том процесу. Турска је изразила легитимну забринутост, али радује ме што ће тај процес бити завршен у наредним недељама. Не сумњам да може тако да буде и ми то очекујемо“, поручио је Блинкен.

Frederiksen: Nisam kandidat za generalnog sekretara NATO

Преузмите андроид апликацију.