Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Први дан новембра у Нови Сад доноси нову сезону клизања, дух Мексика и Ирана и бесплатне кокице (Уторак, 1. новембар)

Данас је 1. новембар. Не знам да ли сте свесни да нам је до краја године остало још 60 дана. Знам да нисте, јер време овог новембарског дана уопште не слути да су зима и Нова година иза ћошка.
Фото: Градске инфо

Данас у нашем граду очекивана температура је 25 степени. Знате како кажу: „Ако се по јутру дан познаје..“, ми се надамо да ће цео новембар бити топао и сунчан.

Али и ако жива у термометру падне, не брините из Топлане кажу да ће данас пустити грејање, тако да за нас нема зиме.

И како је новембар ту, и зимске радости полако крећу да стижу у наш град. Данас почиње нова сезона клизања у Леденој дворани према непромењеном распореду и ценама из претходног периода.

Смене за грађане:
  • радним данима: 10.30-12, 18-19.30 сати
  • викендом и празницима: 10-11.30, 16-17.30, 18-19.30, 20-21.30 сати

Цене карата радним даном од 10.30 до 12 сати су 200 за одрасле и 150 динара за децу до 12 година.

Радним даном од 18 до 19.30 сати и викендом улазница је 250 динара за одрасле и 200 за децу.

Месечна пропусница за неограничен број долазака у једном месецу је 4.000 за одрасле и 3.000 за децу.

Могуће су и организоване посете школа и установа, уз претходну најаву, а потребно је минимум 15 особа уз пратњу и тад је карта 130 динара.

Радним данима за смену од 10.30 сати, студент уз валидан доказ плаћају улаз 150 динара.

И стижу и зимске гуме на наше улице. Од данас, 1. новембра, па све до 1. априла, сви возачи у Републици Србији обавезни су да на сва четири точка имају зимске гуме и другу зимску опрему.

Новосађани, пазите се, јер ће контроле ускоро почети, а ако вас полицајац ухвати без зимских гума и опреме уколико је снег на путу, имаће право да вам напише казну.

Уколико немате зимске гуме, саобраћајна полиција може да вам наплати казну од 6.000 па све до 20.000 уколико сте физичко лице, док су казне за правна лица нешто веће и крећу се у износу од 100.000 до 800.000 динара.

Полако улазимо у зимску идилу и славимо „зимске празнике“. И док Америкацни славе Ноћ вештица њихове комшије у Мексику славе Дан мртвих! Ако желите да видите како то изгледа, да доживите Мексико из другог угла онда правац Филозофски факултет. На Филозофском факултету од данас до 3. новембра се одржавају „Дани Мексика“.

Фото: PrtSc/Facebook

„Дан мртвих“ или како га мексиканци називају „Dia de muertos“. Наши суграђани који су пореком из Мексика и који живе годинама у Новом Саду одлучили су да нам приближе своју културу и да нам покажу како они славе живот и како славе мртве.

„Латиноси“ вас са задовољством позивају на манифестацију Дана мртвих 2022 коју су припремили са пуно љубави и заједно са Филозофским факултетом Универзитета у Новом Саду и Амбасадом Мексика у Србији.

Фото: Градске инфо

Имате прилику да научите да правите алтар, да се упознате са мексичком културом и уживате у мексичким специјалитетима.

У Културном центру Новог Сада од 10.00 до 10.15 часова свечано отварање манифестације „Дани пријатељства деце Ирана и Србије“ којем ће присуствовати господин Амир Пурпезешк (Амир Поурпезесхк), аташе за културу амбасаде И.Р. Ирана и господина Александар Петровић помоћник градоначелника Новог Сада задужен за међународну сарадњу и друштвене делатности.

10.15- 10.45 Извођење луткарске представе „Светлост“ – корео драме са луткама настале по мотивима из књиге „Месневија“ великог персијског филозофа и песника Мевланија Румија (књижевно дело које обрађује од популарних прича и сцена са локалног базара до басни и прича из његовог доба)

10.55 -11.25 „Упознајте Иран“ / интерактивна радионица за децу коју модерирају ирански уметници

11.35 – 12.05 „Традиционалне лутке Ирана“ / креативна радионица – цртање и вајање фигура инспирисаних представом „Светлост“
Место одржавања: Трибина младих на II спрату Културног центра Новог Сада

12.15 – 12.35 „О Ирану знам….“ – наградни квиз знања о Иранској култури.

Место одржавања: Трибина младих на II спрату Културног центра Новог Сада

У Српском народном позоришту можете погледати две представе:

Фото: СНП/Миомир Ползовић
  • Балет „Мадам Батерфлај“  у 19:00 часова на сцени Јован Ђорђевић
  • Представа „Вештице из Салема“ у 19:30 на сцени Пера Добриновић

На великој сцени Позоришта младих од 19:00 часова можете погледати представу „На вуковом трагу„. Представа је ауторска адаптација чувеног романа “Зов дивљине” Џека Лондона. То је позоришна композиција за шест глумаца, једног бубњара, десет микрофона, четири пса и једног јелена.

На Новом насељу привремена измена аутобуских линија. ОВДЕ погледајте којих.

Нови Сад од данас добија екстра зону паркирања у самом центру града. У екстра зони паркирањe ће бити ограничено на један сат, коштаће 70 динара, а моћи ће да се плати слањем одговарајуће СМС поруке на број 8210.

У оквиру екстра зоне наплате паркирања наћи ће се улице Народних хероја, Булевар Михајла Пупина (на делу између Јована Ђорђевића и Јеврејске), Илије Огњановића, Исе Бајића, Константина Данила и Паркиралиште у Игњата Павласа.

Фото: Градске инфо

Поједине улице остају без струје. ОВДЕ погледајте које.

Ако сте љубитељи кокица прошетајте до угла Булевара Европе и Хаџи Руминове и узимите од продавца из киоска „Dizny popcorn“ своје бесплатне кокице. Кокице ће бити бесплатне за све грађане цео дан.

Уживајте!

Novosadski sleng: Koji autentični izrazi se koriste na ulicama Novog Sada?

 

Преузмите андроид апликацију.