Почетна > Свет
Свет

Новак: Србија није једина која није увела санкције Русији

Председница Мађарске Каталин Новак истакла је данас да српско руководство има обавезу да води бригу о интересима земље и грађана и да то није једина земља у Европи која није увела санкције против Русије.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Новак је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Србије Александром Вучићем, на питање колико је Мађарска усамљена у ЕУ када је у питању реални приступ према санкцијама Русији и да ли разуме став Србије о томе, подсетила да ни Молдавија није увела санкције Москви.

„Мислим да је право једне суверене земље да одлучи да ли је спремна да уведе санкције или не. Друго је питање ако постанете чланица ЕУ да ли ћете бити обавезни да уведете санкције или не“, прецизирала је она.

Мађарска је, како је рекла, чланица ЕУ и до сада је гласала за све пакете санкција, али је увек наглашавала да политика санкција није сврсисходна.

„Свакако би требало да одредимо коме желимо да нанесемо штету тим мерама. Санкције треба да имају ефекат на земљу против које се уводе, а то би требало да буде Русија. Али последице санкција имају све земље у Европи“, објаснила је она.

Новак је указала да цене и инфлација расту код оних који су увели санкције, а да не погађају Русију.

„Трудили смо се да увек будемо доследни у свом ставу. Мађарска у великој мери зависи од руских енергената“, додала је она.

Koji su najgledaniji videi na Jutjubu? (TOP 10)

Преузмите андроид апликацију.