Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Новак Ђоковић и вакцине – политичко питање

Гренд слем у Сједињеним Америчким државама почиње крајем августа. Али Новак Ђоковић вероватно неће играти у Њујорку.
ђоковић
Фото: Танјуг/AP/Alastair Grant

Србин још није вакцинисан. То је постало политичко питање, пише Дојче Веле.

И они који не прате тенис сетиће се да је Новак Ђоковић почетком године покушао да заигра на Отвореном првенству Аустралије мимо важећих аустралијанских антипандемијских прописа. Тада је био први тенисер света и веровао је да има визу која му омогућава да невакцинисан игра тенис у Аустралији.

Десет дана је својим случајемСрбин светску јавност остављао без даха. У јадном хотелу за људе који чекају депортацију он је чекао судску одлуку, пре него што је на крају морао да напусти Аустралију. Случај Ђоковић је чак добио политичку димензију, за реч се јавио и председник Србије Александар Вучић и између осталог назвао цели случај „лов на вештице”.

То не треба очекивати на америчком турниру. Али Ђоковић још увек није вакцинисан. А цела ствар и у овом случају постаје политичко питање. У САД нема уласка (са мало изузетака) за невакцинисане особе.

Целу причу је закомпликовала Ђоковићева изјава после победе у Вимблдону да не планира да се вакцинише против коронавируса и да се нада да ће га надлежне америчке институције изузети из правила. Чак је посредством медија замолио и америчког председника Бајдена да му помогне да игра на турниру. До сада је у томе био без успеха. Пре недељу дана Ђоковић је објавио на Твитеру да чекајући на одговор – тренира као да ће му дати дозволу да игра.

Краткорочно отказивање

На листи пријављених за турнир у Њујорку још увек стоји Ђоковићево име, али се организатори турнира нормално осећају обавезним да се придржавају закона и поштују америчка правила у погледу пандемије. То тренутно значи да Ђоковић не може да игра.

Ђоковић се морао повући и са канадског Роџерс купа који се традиционално одржава три недеље пре америчког турнира и важан је као припремни турнир. Ни у Канаду Ђоковић не може да уђе као невакцинисан. Тако да су мале шансе да Ђоковић заигра у САД између 29. августа до 11. септембра.

Клаудија Тени, републиканска конгресменка из Њујорка, заложила за то да председник да специјалну дозволу Ђоковићу и осталим врхунским тенисерима омогући да заиграју на турниру. Она у свом писму Џозефу Бајдену поред Ђоковића није навела ни једно конкретно име тенисера који одбија вакцинацију.

Врућа тема у кући Ђоковићевих

Супруга Новака Ђоковића се у јулу на Твитеру споречкала са спортским новинарем из САД Беном Ротенбергом који је критиковао Ђоковића због тога што није вакцинисан.

Тениски магазин у САД „Рекет“ ју је сада, после отказивања учешћа у Монтреалу, такође питао зашто се Ђоковић пријављује на турнире у земљама у којима су јасна правила према којима без вакцинације нема уласка, а она је опет показала да је осетљива у погледу на ту тему.

Рекла је да пријава на турнирима иде аутоматски и одвратила је питањем – шта је логика иза таквог твита. Додала је да је Новак усредсређен на тенис, и да би магазин који се бави тенисом морао да пише о тенису.

Новак Ђоковић је у међувремену број пет на листи најбољих тенисера света, са тенденцијом даљег пада.

Serena slavila posle 430 dana: Vidim svetlo na kraju tunela

 

Преузмите андроид апликацију.