Почетна > Бизнис
Бизнис

Нова правила ЕУ о смањењу потрошње обарају запосленост

Смањење потрошње за 45 милијарди евра следеће године, наметнуто новим правилима Европске уније за 14 држава чланица ЕУ, еквивалентно је губитку милион радних места медицинских сестара или наставника, упозорила је Европска конфедерација синдиката (ЕКС).
Фото: Unsplash/stereophototyp

Према предлогу Европске комисије за нова економска правила, чланице ЕУ са дефицитом изнад 3 одсто бруто друштвеног производа (БДП) мораће да смање свој дефицит за најмање 0,5 одсто БДП-а. То значи да ће 14 држава ЕУ наредне године морати да смањи своју потрошњу за укупно најмање 45 милијарди евра или да порезима повећају томе еквивалентан буџетски приход.

На тој листи су Белгија, Бугарска, Чешка, Естонија, Шпанија, Француска, Италија, Летонија, Мађарска, Малта, Пољска, Румунија, Словачка и Словенија.

Да би указали на последице таквог повратка на буџетску штедњу, у ЕКС-у су израчунали да би више од милион медицинских сестара и наставника могли да се финансирају, уколико државе не би биле принуђене да смање потрошњу.

У саопштењу надлежних се наводи да би буџетски „резови” лако могли да угрозе и друге раднике у здравству, образовању и јавним службама, преноси овдашњи синдикат „Независност“.

Због таквих последица нових економских правила ЕУ, ЕКС покреће кампању за заустављање ове штедње, што укључује петицију којом ће се вршити притисак на националне владе да промене предлог Европске комисије.

Између осталог, Европска конфедерација сидниката захтева да се из правила ЕУ о буџетском дефициту искључе макар улагања у зелену и дигиталну транзицију, која је неопходна да би се испунили стратешки циљеви ЕУ, али и да се забрани јавно финансирање компанија које избегавају правично опорезивање добити предузећа.

Novi kriterijumi za podsticaje stranim investitorima

Преузмите андроид апликацију.