Почетна > Бизнис
Бизнис

Нова помоћ ММФ-а обухвата 55 од 82 најрањивије економије

Планови Међународног монетарног фонда (ММФ) о новом фонду за „Отпорност и одрживост“, којим ће се проширити подршка на више десетина рањивијих земаља, добили су данас међународну подршку уочи предстојећих кључних састанака.
Фото: Pexels/Ibrahim Boran

Шефица ММФ-а Кристалина Георгиева је предложила овог месеца нови труст како би се богатим земљама омогућило да део својих нових резерви у ММФ-у усмере ка сиромашним и земљама са средњим приходима, које су ковид или климатске промене тешко погодиле.

„То је нешто што свакако подржавамо“, каже Ларс Јенсен, виши економиста Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и аутор новог извештаја о томе како треба усмерити нова финансијска средства ММФ-а.

УНДП процењује да ММФ-ов програм „Труст за смањење сиромаштва и раст“ (ПРГТ), од којег се очекује да ће играти кључну улогу у добровољној прерасподели новца „Специјалних права вучења“ (СДР), обухвата само 55 најрањивијих светских економија у развоју од укупно 82.

Само Група седам (Г7) богатих држава добиће 283 милијарде долара од укупно издвојених 650 милијарди долара СДР. Све државе са „високим дохотком“ добиће 438 милијарди долара, док ће 75 најсиромашнијих земаља добити 62 милијарде долара.

Лидери Г7 већ су подржали прерасподелу 100 милијарди долара новог СДР новца.

Извршни одбор ММФ-а састаће се сутра ради разматрања наредних корака, а финансијски званичници Групе 20 водећих економија света разговараће о питању прерасподеле СДР-а на састанку у Венецији у јулу, наводи британска агенција.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.