Почетна > Бизнис
Бизнис

Нова иницијатива Европске комисије – дигитални eвро

Док све већи број банака у свету размишља о сопственој дигиталној валути Европска централна банка, иако са благим закашњењем, почиње да ставља фокус на ову тему.
Фото: Unsplash/Mathieu_Stern

„Ако не задовољимо потражњу, други ће то учинити уместо нас”, речи су Фабија Панета, члана извршног одбора Европске централне банке (ЕЦБ), које је изустио прошлог новембра пред Европским парламентом.

Повод је била све већа популарност крипто-валута и осећај многих широм Европе да се у овом сегменту заостаје. Примера ради, Кина увелико промовише свој дигитални јуан, док се у Индији дигитална рупија очекује до краја ове године.

Европска комисија у среду је објавила да саставља предлог посебног закона који би био темељ за развој дигиталног евра. Припрема се и ЕЦБ, која интерно експериментише са минтовањем (креирањем) ове валуте.

Оквиран план је да, под условом да предлог буде прихваћен од стране парламента, рад на прототипу „евро-коина” почне до краја 2023. године. Након тога, уколико чланице Еврозоне аминују, у промету би се нашао најраније 2025-те.

Идеја ће несумњиво наићи на известан отпор, пре свега од стране приватних банака чији би клијенти у теорији, уколико дође до нове финансијске кризе, у само пар кликова могли своје депозите да конвертују у нови евро, чија леђа чува ЕЦБ.

“Meta” ne namerava da ugasi svoje servise u Evropi

 

Преузмите андроид апликацију.