Почетна > Србија
Србија

Нова Црња има решење како да задржи младе, солидна кућа кошта мање од 10.000 евра

У војвођанским селима, посебно оним удаљеним од градова, у протеклих пет деценија преполовљен је број становника. Али, не и у Новој Црњи. Та општина је пронашла решење како да задржи младе.
Фото: PrtSc/РТС/Симо Будимир

На самом улазу у Српску Црњу слика која подсећа на нека давно заборављена времена, салаш усред поља утонуо у хладовину багремове шуме, а около лепо обрађене њиве и сунцокрет у пуном цвату, воћњаци и млади мештани који су одлучили да не напуштају родно село.

„Мислим да се бавим воћарством и хтео бих да засадим још једно јутро шљива и да останем на селу, мислим да је перспектива у томе да што више људи остане на селу и да се бави воћарством“, каже Марко Манојловић из Српске Црње.

И док млади из других пограничних места у Војводини за бољим послом одлазе ван наше границе, у селу песника Ђуре Јакшића остају, виде перспективу у пољопривреди.

„Ми млади смо се ујединили и основали смо воћарску задругу ‘Царство јагода’ и конкурисали смо код Министарства за бригу о селу, очекујемо помоћ од њих како би задруга могла да функционише и да заједничким снагама ступимо на тржиште“, навео је Никола Толчин из Нове Црње.

Општина Нова Црња у знатној мери доприноси одлуци младих да остану на имању својих предака.

„Прошле године смо определили 2.400.0000 динара на конкурсу за младе пољопривреднике, ове године смо определили три милиона динара, пријавило се 49 људи од којих ће тридесет добити по стотину хиљада динара да покрене свој воћњак, свој пластеник или да уложи у неку машину за ратарство“, рекао је Драган Даничић, заменик председника општине Нова Црња.

Влада Србије и Министарство за бригу о селу на разне начине покушавају помоћи младим будућим пољопривредницима.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић рекао је да смањење пореза, укидање пореза, смањење ПДВ-а и остале видове такозване позитивне дискриминације у том корпусу су мере које могу помогну да млади људи остану на селу.

Као и у другим селима широм Војводине тако и у Српској Црњи солидна кућа са економским двориштем и баштом може да се купи за мање од десет хиљада евра.