Почетна > Србија
Србија

Ношење маски на дан избора индивидуална одлука

Директор „Батута“ Верица Јовановић изјавила је да ће се сутра на биралиштима примењивати епидемијске препоруке, и нагласила да је ношење маске индивидуална одлука.
препоруке
Фото: Pixabay/KlausHausmann

„Препоручили смо коришћење свих превентивних мера – проветравање простора у коме ће се одвијати гласање, да се примењују дезинфекционе мере, дезинфекција руку и хигијена руку. Када су у питању маске то је индивидуална одлука. Увек је препорука, зависно од тога како се ко здравствено осећа. Маска штити оног ко је оболео и све друге“, рекла је Јовановићева за РТС.

Што се тиче гласања у домовима за стара лица, напомиње да су сачињене посебне препоруке за улазак у те установе.

„Сви бирачки одбори који буду улазили, чланови тимова ће морати да поштују сва правила, мораће да носе маске, као и запослени“, рекла је она.

„Ради се о принципима и правилима која ће бити јасно истакнута. Дистанца је препоручена и она ће се поштовати“, рекла је Јовановићева.

Навела је да се прати стање у вези са ковидим и да је епидемијска ситуација под контролом.

Долази, како је навела, до постепеног пада броја инфицираних, нешто спорије него у јануару и фебруару.

Истакла је да су домови здравља пуни особа које се жале на респираторне симптоме, на кашаљ и повишену температуру, али да је током претходне недеље лабораторијски потврђено присуство сва три типа вируса грипа.

„Поново се вратио грип. Он обично није удружен са ковидом. Када је у питању клиничка манифестација пет до седам дана трају симптоми. Грип је међу нама и то почетком априла што је неуобичајено, с обзиром на сезоналност појаве грипа“, истакла је Јовановићева.

Srbija sutra bira predsednika, poslanike i lokalne vlasti

Преузмите андроид апликацију.