Студија групе норвешких истраживача са Универзитета у Бергену, објављена у часопису Plos Medicine, показала је да одређене намирнице могу значајно да продуже наш животни век. Насупрот томе, прекомерна конзумација рафинисаних шећера, масти и прерађене хране може изазвати дугорочне здравствене проблеме.
Оптимална исхрана од 20. године
Да би спровели ову студију, истраживачи су се ослањали на резултате глобалне студије о болестима и узроцима смрти у Кини, Европи и Сједињеним Државама.
Процењује се да је неухрањеност узрок за више од 11 милиона прераних смрти сваке године. Затим су научници упоредили тај број са другим анализама, посматрајући ефекте различитих намирница на нашу дуговечност. Тако су успели да одреде специфичну исхрану која може да нам продужи животни век за деценију.
Која је то храна
За такав здрав режим исхране неопходно је јести доста воћа и поврћа. То није никаква тајна, али научници су направили списак оних намирница које су посебно моћне.
Грашак, сочиво, соја су срж овакве исхране.
Интегралне житарице, кукуруз, овас и пшеница су такође неопходни.
Такође би требало да једете орашасте плодове, као што су бадеми, пистаћи и ораси.
С друге стране, црвено месо и прерађевине треба јести најмање.
Посебно занимљво је то што су научници закључили да се животни век може продужити за две године већ ако само уносимо око 2.000 грама махунарки годишње и што мање једемо слано и слатко.
Наравно, и они који се труде да се хране здраво понекад поједу нешто што није најбоље за организам, али најважније у свему је бити истрајан и на дуже стазе гледати да оно што уносимо у себе јесте квалитетно. Циљ је усвојити боље навике у исхрани које онда воде у дуговечност.
Преузмите андроид апликацију.