Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ноћу држите чашу воде поред кревета? Ево зашто је то јако лоша идеја

Неке супер ствари у неким ситуацијама и нису баш супер.
Фото: Pexels/Yan Krukov

Многи људи користе различите методе како не би заборавили да унесу довољну количину течности у организам. Један од начина јесте да поред себе увек држе чашу воде – док читају, гледају телевизију, раде или спавају.

Међутим, ово последње баш и није најбоља идеја, упозоравају стручњаци.

Наиме, како је вода преко ноћи била изложена ваздуху, упила је нешто угљендиоксида и делић њега претворио се у карбонску киселину, што значи да вода на ваздуху мења свој хемијски састав.

Кад киселина отпусти протоне и претвори се у бикарбонат или карбонат, то снижава киселост воде, због чега она мења укус. То је један од разлога због којег одстајала вода увек има помало бљутав укус.

Осим укуса, стручњаци упозоравају и на то како је вода била изложена бактеријама и да је у њој завршила и незанемарљива количина прашине.

Иако то стриктно не значи да се вода покварила, због свега онога што се током ноћи накупило у њој препоручује се двапут размислити желите ли је заиста попити или не. Увек је боља, али и здравија опција, чаша свеже воде.

Да ли је ова навика опаснија него што мислимо?

Обична вода не садржи шећере, масти и протеине који би се могли разградити, па упркос необичном укусу сама по себи није нездрава.

С друге стране, ако увек користите исту чашу, не перете је редовно или је чак делите с неким, већа је вероватноћа да ће се на њеној површини појавити штетни микроорганизми.

Треба имати у виду и да сваки пут када попијемо гутљај воде и додирнемо ивицу чаше преносимо многе микроорганизме, а ако то учинимо пре спавања, они ће се до јутра значајно намножити, објашњавају стручњаци.

– Наша слина такође садржи бактерије које могу доспети у воду и загадити је. Због тога би, када усне једном додирну ивицу чаше, требало што прије попити сву воду или било коју другу течност која се у њој налази – објашњава лекар Марк Леви.

Napitak koji vam može pomoći u borbi protiv suvišnih kilograma: Ubrzava metabolizam i sagoreva kalorije

Преузмите андроид апликацију.