Почетна > Свет
Свет

Нобелова награда за медицину научницима за развој вакцине против ковида 19

Нобелова награда за медицину ове године додељена је Каралин Карако и Друу Вајсману, због открића која су омогућила развој ефикасне мРНА (иРНК) вакцине против вируса ковид-19, саопштио је данас Нобелов комитет.
Фото: Unsplash/Towfiqu barbhuiya

“Кроз своја револуционарна открића, која су фундаментално променила наше разумевање о томе како мРНА делује у интеракцији са нашим имунолошким системом, лауреати су допринели невиђеној стопи развоја вакцине током једне од највећих претњи људском здрављу у модерно доба“, саопштено је из Комитета.

Секретар Нобеловог комитета Томас Перлман је рекао да поменути научници били “преплављени емоцијама“ на вест о томе да су добили награду.

Каталина Карако рођена је у Мађарској 1959. године. Студију о модификацији нуклеобаза РНК спровела је на универзитету у Пенсилванији. Тренутно је професорка на Универзитету у Сегедину, као и на оном у Пенсилванији.

Дру Вајсман рођен је у Лексингтону у Пенсилванији а заједно са Каталин Карако спровео је истраживање о модификацијама нуклеобаза. Тренутно је запослен на универзитету у Пенсливанији као предавач.

Награде носе новчану награду од милион долара, новац за награду долази из завештања творца награде, шведског проналазача Алфреда Нобела, који је умро 1896, преноси АП.

Лауреати су позвани да награде приме на свечаности 10. децембра, на годишњицу Нобелове смрти.

Престижна Нобелова награда за мир додељује се у Ослу, по његовој жељи, док се остале награде додељују у Стокхолму.

Turska će ove nedelje obnoviti operacije na naftovodu iz Iraka

Преузмите андроид апликацију.