Почетна > Свет
Свет

Нјуројк Тајмс: Нова Бајденова доктрина усмерена ка признању палестинске државе

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена развија нову доктрину која укључује досад невиђене напоре да се одмах крене са стварањем демилитаризоване, али одрживе палестинске државе, пише колумниста „Њујорк тајмса“ Томас Фридман.
Фото: Танјуг/AP Photo/Evan Vucci

Према његовим речима, тај план би укључивао неки облик америчког признања демилитаризоване палестинске државе на Западној обали и у Појасу Газе, који би настао тек када Палестинци развију кредибилне институције и безбедносне способности како би таква држава била одржива и не би могла да угрози Израел.

Та нова „Бајденова доктрина“ такође би обухватила јачање веза са Саудијском Арабијом, уз нормализацију веза између Ријада и Јерусалима, као и одржавање оштрог војног става према Ирану и његовим савезницима.

„Ако нема тако велике, храбре доктрине, криза у региону ће метастазирати на начине који ће ојачати Иран, изоловати Израел и оставити у дроњцима америчку способност да утиче на догађаје“, сматра Фридман и указује да је Хамасов масовни напад 7. октобра на Израел натерао Бајденову администрацију на темељно преиспитивање погледа на Блиски исток.

Он прецизира да би Бајденова доктрина имала три колосека. Један би био снажан и одлучан став према Ирану, укључујући снажну војну одмазду против иранских савезника у региону као одговор на убиство три америчка војника у бази у Јордану.

„На другом колосеку била би америчка дипломатска иницијатива без преседана за промовисање палестинске државе – и то САДА. То би укључивало неки облик америчког признања демилитаризоване палестинске државе на Западној обали и Појасу Газе које би настало тек када Палестинци развију сет дефинисаних, кредибилних институција и безбедносних способности како би осигурали да ова држава буде одржива и да никада није могла да угрози Израел. Званичници Бајденове администрације консултују стручњаке унутар и изван америчке владе о различитим облицима које би ово признање палестинске државности могло попримити“, каже Фридман.

На трећем колосеку био би знатно проширени безбедносни савез САД са Саудијском Арабијом, што би такође укључивало нормализацију односа Ријада са Израелом – ако је израелска влада спремна да прихвати дипломатски процес који води ка демилитаризованој палестинској држави на челу са трансформисаним палестинским властима.

„Ако администрација успе да ово изведе заједно – а то је велико ‘ако’ – Бајденова доктрина би могла да постане највеће стратешко престројавање у региону још од споразума из Кемп Дејвида 1979. године“, оцењује се у тексту.

Izraelska vojska: Ubijene desetine militanata u Gazi u poslednja 24 časa

Преузмите андроид апликацију.