Почетна > Свет
Свет

Њујорк и Сингапур најскупљи градови за живот на свету у 2022.

Њујорк и Сингапур деле прво место на врху листе насјкупљих градова на свету у 2022, а прошлогодишњи лидер Тел Авив сада је на трећем месту.
Фото: Pixabay

Њујорк и Сингапур налазе се на врху листе пре свега због удвостучених цена енергената у великим градовима, па су тако и Москва и Санкт Петерсбург напредовали за 88 места, преноси британски Гардијан.

Јачање валуте један је од фактора који је утицао на скок градова на листи, па су тако шест од осам највећих скокова забележили амерички градови предвођени Атлантом, пошто је амерички долар нагло ојачао у односу на скоро све светксе валуте.

С друге стране, градови у земљама где су валуте забележиле пад, пале су и на листи, па су тако Токио и Осака пали са 13. и 10. места 2021. на 37, односно 43.

Позивајући се на истраживање Обавештајне службе магазина Економист, Гардијан преноси да су Стокхолм и Луксембург забележили највећи пад на листи, као и да су Дамаск у Сирији и Триполи у Либији на самом дну листе од 172 града који су укључени у истраживање.

„Уколико рат у Украјини не ескалира, предвиђамо да ц́е цене хране, енергената и сировина попут метала највероватније нагло пасти 2023. године у односу на текућу годину, што може условити и пад животних трошкова у градовима“, наводи се у том истраживању.

До 2030. године астронаути ће живети и радити на месецу?

Преузмите андроид апликацију.