Почетна > Свет
Свет

Њујорчани излазе на предизборе за градоначелника

Град Њујорк се припрема данас за примарне изборе за градоначелника, а становници ће гласати ко ће заменити градоначелника Била де Блазија, који је на власти од 2014. године.
Фото: Pixabay/igormattio

Демократе у Њујорку бирају између бившег председничког кандидата Ендрјуа Јанга, председника Бруклин бара Ерика Адамса, бивше градске поверенице за санитарне услове Кетрин Гарсије, бивше адвокатице де Блазиове управе Маје Вилеј и њујоршког супервизора Скота Стрингера, пренео је Глас Америке.

Полиција и криминал биле су теме велике расправе међу демократским кандидатима, јер су протести против управе њујоршке полиције одржавани непрекидно током протекле године.

Адамс тренутно води по анкетама, наводи Асошијетед прес, али он се кандидује уз имиџ бившег капетана полиције, што је платформа која можда одврати неке гласаче.

Међу републиканским кандидатима су Куртис Слива, оснивач Анђела чувара, непрофитне уличне групе за уличне патроле и бизнисмен Фернандо Матео.

По први пут у историји града, становници Њујорка користиће на овим изборима за градоначелника систем гласања рангирањем.

Уместо да одаберу једног кандидата, бирачи ће рангирати до пет кандидата по редоследу.

Званичници очекују да би могле проћи недеље пре него што се сазнају резултати предизбора.

Као и на америчким председничким изборима и многи листичи људи који су гласали у одусуству мораће да буду пребројани пре коначног утврђивања резултата.

Поред тога, гласање рангирањем могло би да учини раније анкете о водећим кандидатима мање поузданим.

Иако ће се у почетку бројати само гласови кандидата који добије највише гласова, касније ће се бројати и други и трећи кандидат по броју гласова, што значи да ће ти кандидати моћи да накнадно током бројања надокнаде заостатак.

Према америчком пописном бироу, 8,3 милиона људи живи у пет општина града Њујорка.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.