Без ловора не можемо замислити многа јела, а она доноси многе користи организму.
Ловоров лист је уобичајен додатак у медитеранској кухињи и има бројне здравствене предности.
Поред чињенице да се ловоров лист користи за ароматизирање многих јела, има и многе здравствене предности. Наиме, користи се као лек и зачин и повећава количину влакана, витамина, минерала и антиоксиданата у храни.
Осим тога, побољшава здравље имунолошког система јер је добар извор витамина А, Б6 и Ц. Такође, чај од ловоровог листа ублажава стомачне тегобе, као и притисак синуса или зачепљеност носа. Смањује ризик од дијабетеса типа 2 и срчаних обољења. Наиме, једно истраживање је показало да конзумирање 1 до 2 грама ловоровог листа дневно током месец дана. Ловоров лист је добар извор витамина А, Б6 и Ц, као и калцијума, гвожђа и мангана.
Сланим јелима даје специфичан укус, али га не треба јести сирово или у великим количинама јер се тешко жваће и вари. Такође, не постоје адекватне студије о употреби ловоровог листа као лека током трудноће или дојења.
У већини продавница можете пронаћи ловоров лист, свеж, сушен или у праху.
Можете га додати у супу, скувати ароматичан чај који ће вам смирити стомак, пробати разне рецепте из индијске кухиње или додати у маринаду са говедином или пилетином.
Преузмите андроид апликацију.