Сезона белог багрема је почела, а док је ово дрво у цвату, идеална је прилика да пробате изврстан и здрав напитак који се прави од његовог цвета. Цветови багрема се користе код прехладе, грипа, главобоље, али и грчева у желуцу.
Сируп од багрема се прави на сличан начин као и сируп од зовиних цветова. Цветове берите чим процветају, по сувом, када је у њему највише полена.
Састојци
40 цветова (гроздова)
4 литре прокуване и охлађене воде
80 грама лимунске киселине
0,4 килограма изрезаног лимуна
4 килограма шећера
газа
Припрема:
У шерпу сипати воду, прокувати је и охладити. Исецкајте лимун. У већу посуду сипати охлађену воду, додати цветове багрема, лимунску киселину и изрезани лимун. Прекријте крпом и оставите да одстоји 24 часа. Повремено промешајте. Када прође 24 часа, ставите на цедиљку газу и процедите сок. У једну шерпу сипати шећер, додајте литру воде и кувајте на лаганој ватри до врења. Када се шећер истопио, додајте га у сок и промешајте. Сипајте у чисте флаше, затворите и оставите на сувом и тамном месту. Уколико не желите да додате конзервансе, можете извршити процес пастеризације у рерни. У хладну рерну ставите тегле, ставите на 60 степени и држите 45 минута. Сок можете користи неколико недеља.
Izbegavajte najčešću grešku koju pravite kada razbijate jaja
Преузмите андроид апликацију.