Почетна > Србија
Србија

НИС донирао воду и реагенсе Институту за онкологију КЦС

Нафтна индустрија Србије (НИС) донирала је Институту за онкологију и радиологију Србије новац за набавку реагенса који се користе при испитивањима код пацијената са карциномом простате и 5.000 литара воде „Јазак“ која је данас и уручена.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов приликом уручења истакао је да су лекари и радници у здравству понос Србије и да су запослени у компанији само желели да се људски захвале на свему што лекари чине.

„Прошле године сам због короне смештен у Клинички центар и био сам некако забринут. А чим сам ушао у ту установу, био сам миран за своју будућност јер су људи који ту раде улили толико поверења у мене. И био сам скоро сигуран да ће све бити у реду“, рекао је он.

Додао је како је 2020. била година короне, али да има и других болести са којима се људи свакодневно боре.

„Са раком се људи боре сваки дан. Имамо вакцину против короне, на жалост за рак немамо вакцину. Али имамо људе који су изабрали да помажу када нам је тешко, да буду уз нас и дају све од себе, да нам помогну у тешком тренутку“, рекао је он.

Здравственим радницима Института он је пожелео успешан рад, као и да та установа има што мање пацијената уколико је то могуће, боље услове и модерну опрему.

„А врхунско особље већ имате, ја сам сигуран“, закључио је Смирнов.

Директорка Института за онкологију и радиологију Даница Грујичић се захвалила НИС-у као друштвено одговорној компанији, која често донира и истакла да ће донација значити пуно, пре свега пацијентима, али и запосленима.

Она је изразазила наду да је то само почетак будуће успешне сарадње са НИС-ом.

„Колеге које су радиле у ковиду, медицинске сестре техничари, су заиста изнели огроман напор у 2020. години, међутим морам да похвалим лекаре са Института за онкологију и радиологију Србије јер су они преузели практично комплетну онкологију из целе Србије“, рекла је она.

Додала је да је Институт био једина установа која је радила све време, уз можда Институт за онкологију и радиологију Војводиние. „Показали су велики ентузијазам, велику вољу да помогну пацијентима. На жалост нисмо могли свима да помогнемо“, рекла је она.

Истакла је да је пријем пацијената током короне био јако велики.

„Једно време, посебно од јесени, нико није радио па смо практично покрили све онколошке пацијенте из Србије. Потрошња лекова нам се повећала за 200 посто у односу на раније“, рекла је она.

Додала је да је било немогуће правити планове на дуже од три месеца колико се сада планира.

„Морам да признам да имамо велико разумевање Фонда за здравствено осигурање“, рекла је она и додала да ће се уласком колеге у комисију Фонда постићи и да се иновативни лекови дају заиста онима којима могу да помогну.

Грујичић је данас упутила и јавни позив да се онколошке болести које ће, како је рекла, до 2025. године бити најчешћи узрок смрти, препознају као врста системских болести, и да се организација целе службе боље уради.

Подршку донаторској активности НИС-а пружили су и запослени те компаније, чланови Клуба волонтера, који су учествовали у испоруци воде у просторије Института.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.