Брз животни темпо променио је многе ствари па тако људи често немају времена да доручкују. Колико је заправо лоше прескочити доручак?
Неколико лекара дало је своје мишљење о важности доручка. У неким случајевима, заправо је сасвим уреду одрећи се јела одмах ујутро. Кардиолог Стефан Синатра наводи да је важно ујутро покренути метаболизам, али је важније шта једете него када једете. Ваш циљ ујутро треба да буде избор храњивих намирница које ће вам помоћи да се осећате сито и задовољно, тако да не огладните пре ручка.
– Када се конзумира храна с нижим гликемијским индексом, ваш инсулин је аутоматски у бољој контроли, а тело апсорбује храњиве материје током дужег периода – објашњава кардиолог.
Ипак, према тврдњама нутриционисте Џејн Вилијамс, прескакање доручка би могло изазвати жељу за нездравим оброцима.
„Прескакање оброка узрокује пад шећера у крви и стога вам изазива жељу за нездравом храном, што у 90 посто случајева доводи до прекомерне конзумације шећера. То даље утиче на ниво инсулина и може довести до гојења и других здравствених проблема“, упозорава она.
Додаје да је важно појести нешто два до три сата од устајања. То покреће пробавни систем и сигнализира метаболизму да почне да ради.
Znakovi da ste previše empatični: U ovim trenucima postaje teret
Преузмите андроид апликацију.