Можда изгледа очигледно једноставно ставити парадајз у фрижидер када га добијете са пијаце, али то је заправо једно од најгорих места за њихово складиштење.
Држање свежег парадајза у фрижидеру утицати на укус и може да их оштети. Стандардно правило је да парадајз не треба држати у фрижидеру.
Парадајз садржи ензим који реагује на ниске температуре, изазивајући разбијање ћелијске мембране и остављајући вам комадић који је кашаст.
Фрижидер ће променити текстуру парадајза, а упијаће и мирисе било које непокривене хране у фрижидеру, што ће утицати и на укус.
Уместо тога, најбоље место за чување незрелог парадајза у кухињи је у сувом простору са довољно циркулације ваздуха да спречи појаву буђи, али их држите подаље од директне сунчеве светлости, јер то може довести до пребрзог сазревања.
Парадајз на врхунцу зрелости треба одмах јести.
Још зрели парадајз ће имати користи од топлијих температура у вашој кухињи (за разлику од нижих температура у вашем фрижидеру). Чувајте парадајз на равној површини, као што је тањир, јер контејнери могу довести до тога да се воће лако гњечи и згњечи или оштети, што ће довести до бржег кварења.
Побрините се да такође чувате парадајз са стабљиком надоле, јер то спречава улазак влаге и бактерија и спречава да постану плесни. Ако вам је парадајз црвен и зрео и не планирате да га употребите у наредних неколико дана, можете га чувати у фрижидеру.
Можда изгледа чудно, али ниске температуре заустављају процес зрења, па ће чување незрелог парадајза у фрижидеру довести до тога да се никада у потпуности не развије, што утиче на укус.
С друге стране, зрели парадајз је већ завршио процес зрења, тако да је мањи ризик од складиштења у фрижидеру без утицаја на њихов укус или текстуру.
Међутим, држање свежег парадајза на кухињском пулту, а затим пребацивање у фрижидер ће им помоћи да остану сочне и укусне, а истовремено ће им помоћи да остану свежи пет до седам дана дуже.
Преузмите андроид апликацију.