Почетна > Свет
Свет

Нијагарини водопади вечерас у бојама српске заставе

Нијагарини водопади засијаће вечерас у бојама српске тробојке поводом Дана државности захваљујући амбасади Србије у Отави и експерту за светло Слободану Марину који је ће, како каже за ту прилику искористити скоро 13.000 лед сијалица.
Фото: Wikimedia Commons/Dmitry Brant

Марин који је био задужен за расвету и на Олимпијским играма у Ванкуверу и Лондону, за Танјуг наводи да му је посебна част што су га Амбасада Србије и амбасадор Дејан Ралевић ангажовали у жељи да се на тај велики празник осветле водопади.

„Био сам презадовољан што сам позван да за Дан државности искористим вишедеценијско умеће и искуство да би наша тробојка била преко водопада и тиме означила важан догадај за нашу земљу и за све нас“, рекао је он.

Марин је најавио да ће вечерас додати и нове ефекте, да би прослава празника била још величанственија.

„Вечерас ћу направити мало другачије осветљење него прошле године и убацићемо ефекте, боје наше тробојке промицаће уз брзе водене слапове Нијагаре и тако ћемо прославити Дан Државности Републике Србије“, навео је Марин који је у Канаду дошао пре 30 година.

Марин додаје да је веома изненађен позивом, радостан и поносан што је постао део пројекта обележавања тог занчајног празника у организацији амбасадора Ралевића, а што је изузетно битно и огромно и за наш свет у Канади, и онај широм света и у отаџбини.

Додаје да је посао мајстора светла и звука заволео радећи у Дому клутуре у Панчеву, пре доласка у Канаду, а да је у реномираној канадској телевизији ЦТВ стекао огромно искуство.

Током 12 година на ЦТВ сам стекао велико умеће и изоштрио очи за квалитет светла на камери, рекао је Марин који је био задужен за светло и током НБА, НХЛ. НФЛ и ФИФА догађаја.

„Многе познате личности пролазиле су под светлом које сам дизајнирао а међу њима били су Ролингстонси, Род Стујарт, Џенифер Лопез, Бритни Спирс, Тина Тарнер, Енрике Иглесиас, Лајонел Ричи, Рики Мартин, Џенет Џексон, Адел, Елвис Костело, Фил Колинс …“, навео је Марин и додао да је последње две деценије ангажован и на Нијагари где води рачуна о Зенон сијалицама на рефлекторима који обасјавају водопаде.

Додаје да је 2016 године био део пројекта реновирања и преласка на лед расвету који је коштао четири милиона долара.

„Овом променом добили смо могућност да обасјамо дупло јаче водопаде и да миксујемо аспект свих могућих боја. Уштедили смо 85 одсто енергије“, рекао је Марин и додао да користе Пфарос систем за програмирање и 1.400 лед модулатора са укупно 12.600 лед чипова.

Толико светиљки користимо и за пројекат Дана Државности Републике Србије, рекао је Марин.

Водопади ће осветлити црвеном, плавом и белом светлошћу у 22:15. по канадском времену у трајању од 15 минута а све ће моћи да се прати на https://www.earthcam.com/canada/niagarafalls/?fbclid=IwAR1b-kvZZXi9gHWVHa-jfhQv5B2cZepeiS7Lrs_28EBD7LhC-1BDfxbPme0

Posle velike pauze – počeo karneval u Veneciji

Преузмите андроид апликацију.