Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Незаобилазан догађај у календару љубитеља књижевности – отворен седамнаести Просефест (ВИДЕО)

Седамнаести Међународни фестивал прозе Просефест, свечано је отворен у срцу културе Новог Сада, у клубу „Трибина младих“ Културног центра. Овај фестивал, који окупља светске и домаће књижевне величине, већ годинама уназад постаје свеважнији део културног живота овог града, уз подршку Града Новог Сада и Министарства културе и информисања.

Церемонији отварања присуствовао је заменик градоначелника Града Новог Сада, господин Игор Црнобарац, а у име Културног центра Новог Сада помоћница директора, Сунчица Марковић. Фестивал је поздравном беседом отворио угледни књижевник Владимир Пиштало, чије речи су најавиле неколико дана узбудљивих књижевних догађања.

На овогодишњем фестивалу, Међународна књижевна награда „Милован Видаковић“ заслужено је припала француском писцу Ерику Вијару.

Фото: Градске инфо

Награду је уручио председник Организационог одбора фестивала, Недељко Мамула. Овај тренутак био је посебно свечан и инспиративан, истичући значај књижевности као моста међу културама.

Након церемоније, уследило је књижевно вече посвећено лауреату. О стваралаштву Ерика Вијара говорио је познати писац Драган Великић, док су ученици Карловачке гимназије постављали питања.

Овогодишњи Просефест ће публици представити и друге реномиране ауторе попут Хорхеа Волпија из Мексика, Желимира Периша из Хрватске, Габи Чутак из Мађарске, Магдалене Блажевић из Босне и Херцеговине, те домаћих писаца Владимира Копицла и Дарка Тушевљаковића.
Програми се сваке вечери одржавају од 19:00 и 20:00 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, а улаз је слободан.

Овај фестивал не само да промовише књижевност, већ и спаја различите културе и генерације, пружајући посетиоцима прилику да уроне у свет речи и створе трајне успомене.

Просефест постаје незаобилазан догађај у календару љубитеља књижевности и културе Новог Сада.

Novi Sad: Preko 25 miliona evra za vrtiće

Преузмите андроид апликацију.