Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Невероватни ефекти морске соли на здравље

Морска вода здравија је него што мислите.
Фото: Градске инфо

Осећај када нам морска со остане на кожи док се сунчамо, попут најлепшег природног пилинга, је непроцењив. Морска со има невероватно дејство на здравље и благостање организма, а ево који су њени лековити ефекти:

1. Чисти крв и повећава вредност хемоглобина

Јони соли у мору продиру кроз кожу и одлазе у крвоток, што побољшава функционисање коштане сржи, обнављање крвних зрнаца и освежава количину хемоглобина, који је одговоран за транспорт кисеоника до свих ћелија у телу.

2. Уравнотежује размену супстанци и функционисање ендокриних жлезда

Морска со садржи многе лековите макро и микро елементе (јод, калцијум, калијум, магнезијум, сумпор), минерале и катализаторе који побољшавају функционисање метаболизма и убрзавају ефикасност хормонског система.

Садржи и многе биолошке стимулаторе који преко унутрашњег лучења витализирају и активирају функцију жлезда и делују стимулативно на цео организам.

3. Јача нервни систем

Морска со садржи мале количине брома који умирује, и магнезијума који подстиче елиминисање вишка воде. Због присуства магнезијума делује повољно и на смањење главобоље. Со делује и на рецепторе у кожи и остаје у слоју епидермиса три до четири недеље након што се вратимо са мора.

4. Побољшава здравље коже

Море је лековито за кожу, а осим тога, преко њега делује лековито на цео организам и благотворно делује на биолошки активне тачке тела које су повезане са унутрашњим органима. Море омекшава кожу, влажи је и опушта нервни систем.

5. Подстиче развој менталних способности

Морска вода садржи јод који је важан за правилно функционисање штитне жлезде и за синтезу хормона који подстиче интелектуални раст и јача менталне способности.

Фото: Unsplash/Arvydas Baltinas
6. Снабдева тело елементима у траговима

Деци која живе далеко од мора можда недостаје селен, елемент у траговима који нас штити од слободних радикала.

Реч је о агресивним остацима органских молекула који се ослобађају у процесу размене супстанци, који се додатно потенцирају под утицајем нездраве животне средине.

Када организам не садржи довољно селена, штитна жлезда и срце гладују, повећава се могућност прехладе, алергија и бронхијалне астме.

7. Штити од прехладе и бронхијалне астме

Један милилитар морске воде садржи хиљаду честица морске соли. Током једног дана проведеног на мору, дете удахне око 10 милијарди честица које имају лековито дејство на дисајне путеве, бронхије и плућа.

Поред тога, морски ваздух има снажно витално дејство захваљујући негативно наелектрисаним јонима.

Znakovi da je vašem detetu pretoplo: Roditelje prave ove greške u oblačenju dece

Преузмите андроид апликацију.