Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Невероватне занимљивости које нисмо знали о Марсу

Марс је друга најмања планета сунчевог систем.
Фото: Pexels/Pixabay

Добио је име по римском богу рата.

Гравитација на Марсу

Без гравитације, наше кости губе минерале који могу довести до бројних обољења. Марс има само трећину гравитације Земље, што би значило да уколико на црвеној планети не бисмо редовно вежбали, губили бисмо снагу у мишићима и имали бисмо кардиоваскуларна обољења.

Плави сумрак

Због фине прашине која ствара танки омотач око атмосфере на Марсу, плава светла ефикасније пролазе и стижу на површину планете. Стога, боја сунчевих зракова, нарочито када је Сунце на хоризонту, јесте плава.

Црвена планета

Иако, посматрано са Земље, Марс уистину делује као да има црвену површину, али заправо он је мешавина златне, зелене и смеђе боје, које стварају минерали, попут фосфора.

Четири годишња доба

Марс, попут Земље, има сва четири годишња доба, али трају дупло дуже него на нашој планети, јер година овде траје 687 дана. Такође, годишња доба имају екстремније пратеће факторе.

Два месеца

Марс има два месеца, Фобоса и Деимоса. Фобос свиће на западу и залази на истоку два пута недељно, а Деимосу треба 27 дана да сване на истоку и зађе на западу. Разлог се крије у томе што ова небеска тела нису сферичног облика.

Снег на Марсу

Као што је већ речено, на Марсу постоје четири годишња доба. Међутим, на црвеној планети немогуће је санкати се или направити Снешка Белића, јер снег не стигне да падне тло, већ испари пре него што дотакне површину земље.

Марсовски океан

Наса је открила да је на Марсу постојао огромни океан, који је прекривао скоро половину северне хемисфере. Како се претпоставља, океан је садржао око 20 милиона кубних километара воде, много више него што садржи Северни ледени океан. Временом, Марс се хладио, а океан се заледио. Међутим, 13% воде је остало и “закључано” је на поларним капама Марса.

Ветровити Марс

Марс нема магнетско поље, атмосферу, па самим тим, нема ни временске (не)прилике. Углавном, тамо је само јако хладно и ветровито, увек. Иако су торнади честе појаве, због атмосфере, они немају разарајући ефекат и не би успели да подигну ништа.

Ледене капе

Баш као и Земља и Марс има ледене капе на половима. Међутим, на Марсу, оне су састављене од залеђеног угљен- диоксида и стално мењају облик.

Становници Марса

Упркос популарном веровању о ванземаљцима, на Марсу живе само роботи. Успех неколико досадашњих мисија људи са Земље била је 50%, а тренутно, на Марсу се налазе роботи Радозналост и Прилика.

Evo kako se životinje sporazumevaju

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке