Почетна > Свет
Свет

Нетанијаху затражио депортацију Еритрејаца из Израела

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да Еритрејце умешане у сукобе у Тел Авиву треба депортовати и наредио да влада састави план за уклањање свих афричких тражилаца азила из Израела.
Фото: Танјуг/AP Photo/Ohad Zwigenberg

“Желимо оштре мере против изгредника, укључујући моменталну депортацију оних који су учествовали“, рекао је Нетанијаху на посебном састанку Владе сазваном ради решавања последица насиља, и затражио од министара да представе план “за уклањање свих других илегалних инфилтратора“, преноси Гардијан.

Он је то изјавио након крвавих протеста на југу Тел Авива у суботу у којима је на десетине људи повређено, а у којима су учествовали Еритрејци, и то присталице и противници владе Еритреје, као и локално становништво и полиција.

Израелска полиција у опреми за разбијање нереда испалила је сузавац, шок гранате и бојеве метке, док су полицајци на коњима покушавали да контролишу демонстранте.

У Израелу живи око 25.000 афричких тражилаца азила, углавном из Судана и Еритреје, који тврде да су побегли због сукоба или репресије, а Израел тврди да нема законску обавезу да их задржи, пише Гардијан.

Критичари оптужују владу да покушава да примора људе да оду, а према међународном праву, Израел не може присилно да их пошаље назад у земљу у којој би им живот или слобода могли бити угрожени.

Нетанијаху је раније данас рекао да не мисли да би депортовање присталица еритрејске владе представљало проблем, додаје Гардијан.

Devetnaest godina od terorističkog napada u Beslanu

 

Преузмите андроид апликацију.