Почетна > Свет
Свет

Нетанијаху предложио изградњу оптичког кабла преко Средоземља

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху предложио је изградњу инфраструктурних пројеката као што је оптички кабл који би повезао земље у Азији и на Арабијском полуострву са Европом преко Израела и Кипра.
Фото: Танјуг/AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool

Он је изразио уверење да би се такви пројекти могли реализовати ако Израел нормализује односе са другим земљама у региону, преноси АП.

“Пример и најочигледнији пут ка томе је оптичка веза. То је најкраћи, најсигурнији и најекономичнији пут“, рекао је јуче Нетанијаху након разговора са кипарским председником Никосом Христодулидесом.

Нетанијаху је поновио да он и Христодулидес настоје да испуне план за изградњу подморског електричног кабла снаге од 2.000 мегавата, познатог и као “Евроазијски интерконектор“, који би требало да повезује Израел са Кипром и Грчком, и који треба да делује као резервно решење за снабдевање енергијом и за Израел и за Кипар.

“Желите да будете повезани са другим изворима енергије који вам могу омогућити оптималнију употребу струје или да имате опције када дође до квара у вашој земљи. То је нешто о чему озбиљно разговарамо и надамо се да ћемо то постићи“, рекао је израелски премијер.

Кипарски председник Христодулидес је рекао да, с обзиром на потребу Европе за диверсификацијом енергије у светлу рата у Украјини, Кипар и Израел желе да развију “поуздани енергетски коридор“ који повезује источномедитерански басен са Европом кроз разне пројекте, укључујући гасоводе и постројења за прераду течног природног гаса (ТНГ).

“Клима неће постати хладнија, само ће бити топлије, а са загревањем нашег региона и света, гашење пожара постаје заиста важна ствар“, рекао је израелски лидер.

Разговори Христодулидеса и Нетанијахуа претходе трилатералном састанку са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом, који би требало да буде одржан сутра.

Papa završio posetu Mongoliji, za mnoge taj put je poruka Kini

Преузмите андроид апликацију.