Почетна > Србија
Србија

Нетачне и злонамерне квалификације Странке Заједно

Министарство културе, поводом нетачних и злонамерних квалификација Странке Заједно у вези са Немачком павиљоном, указује да ова странка, користећи политичке спинове, поново покушава да манипулише чињеницама.
Фото: WikimediaCommons/Imeao

„Због јавности и истине ради подсећамо да је простор на коме се налази Немачки павиљон део заштићене околине културног добра Старо Сајмиште – Логор Гестапоа утврђеног 1987. године, а граница културног добра поклапа се са границом изворног „Првог београдског сајма“ из 1937. године, пре изградње Немачког павиљона, што се јасно види у постојећој техничкој документацији.

Разлог за то је што је Немачки павиљон изграђен 1938. године, након што су сви остали објекти тадашњег Београдског сајма већ били саграђени те је локација за Немачки павиљон била изван сајамског комплекса, у његовој непосредној близини. Кад је Београдски сајам претворен у логор Гестапоа, периметар истог је обезбеђен троструком бодљикавом жицом, а Немачки павиљон је због своје локације остао изван логора. Услед тога, током постојања логора, Немачки павиљон био је периферни објекат изван логорске ограде, те у њему нису боравили заточеници нити је он служио за мучење и убијање заточеника. Немачки павиљон је служио као гаража и радионица за поправку моторних возила. Након Другог светског рата, овај павиљон је дат ауто-кући „Раде Кончар“ који га је такође користио као радионицу.

Мере заштите заштићене околине културног добра Старо Сајмиште – Логор Гестапоа у којој се налази и Немачки павињон не подразумевају очување објеката у постојећем стању, већ контролисану изградњу која ни на који начин не сме угрозити културно добро.

С обзиром да траса новог пута иде преко локације у чијем седишту се налази Немачки павиљон, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда прибавила је сва мишљења за његово уклањање. Поред осталих, Јеврејска општина Београд 2016. године је дала своју сагласност.

Указујемо на чињеницу да од доношења Закона и оснивања установе Меморијални центар Старо сајмиште, Централна кула предвиђена за главни изложбени објекат у оквиру комплекса, Немачки павиљон с обзиром на локацију, време подизања и своју намену, никада није био део Меморијалног комплекса Логора Гестапо.

Подсећамо да је припрема документације за формирање саобраћајнице којом би се повезала улица Владимира Поповића са Булеваром Николе Тесле  изградњом и пратеће инфраструктуре започела давне 1962. године. После три деценије, 1992. године усвојен је Детаљни урбанистички план за ово подручје града којим је предвиђено да се две наведене саобраћајнице повежу, а да се постојећи објекти на локацији уклоне. Током 2013. године  према усвојеном урбанистичком плану извршена је експропријација на овом подручју.

Немачки павиљон који је користила ауто – кућа „Раде Кончар“ експрописан је правоснажним решењем, од 15.04.2013. године. Више од 30 годинa, јавност је упозната са намерама градских власти да на овом простру формирају саобраћајницу као и са ставом територијално надлежног Завода за заштиту споменика културе да изградња саобраћајнице, у заштићеној околини споменика културе не може угрозити културно добро Старо Сајмиште – Логор Гестапоа.

Са актуелном ситуацијом и постојећом документацијом у вези изградње саобраћајница и уклањања Немачког павиљона, упознати су сви домаћи и страни чиниоци и нису имали примедбе на ову одлуку.

U Somboru obeležen Dan sećanja na žrtve NATO agresije

Преузмите андроид апликацију.