Почетна > Србија
Србија

Нестварна места: Потпећка пећина (ВИДЕО)

Потпећка пећина се налази у селу Потпећ, крај Злакусе, 14 км од Ужица.

Пећина је позната по свом монументалном улазу у облику потковице. Улаз у Потпећку пећину висок је 50 метара, а широк 12 метара при дну, односно 22 м при врху. Ово се највећи улаз у пећину у Србији. Улаз је издубљен на кречњачкој литици, чији је вертикални део висок 72 метара.

По свом настанку, пећина је изворског типа, пошто је настала од водотокова који пониру у Дрежничкој долини и по изласку из пећине стварају речицу Петницу, која се улива у Ђетињу. Сачињава је два главна спрата пећинских канала:

Горња пећина (старији)
Доња пећина (млађи)

Дужина пећине процењује се на 8 до 10 километара, од којих је 555 метара који су уређени за туристе. Пећину је истраживао наш чувени геолог и географ Јован Цвијић, 1914. одине, који је о њој записао “Потпећка пећина изграђена је у средњетријаским кречњацима, који “леже на верфенским шкриљцима”

Фото: Потпећка пећина

У њеној унутрашњости, на њеном почетку, нађени су остаци људи из неолита (керамика, кременско оруђе и обрађени јеленски рогови).

Спелеолошке карактеристике Потпећке пећине:

У Потпећкој пећини разликују се два главна спрата пећинских канала: старији – Горња пећина и млађи – Доња пећина. Улазни канал је заједнички за оба хоризонта, пошто је настао разарањем међуспратне конструкције и њиховим спајањем. Богаство пећинског накита спада у ред веома ретких у крашким пећинама… У морфоспелеошком погледу, у Потпећкој пећини се разликују три групе канала: фосилни (Горња пећина), периодски активни ток (дужи део Доње пећине) и стално активни (најновији подземни ток).

Потпећка пећина у бројкама:
  • Дужина од 8 до 10 километара.
  • Површина 3.562м².
  • Средња годишња температура ваздуха износи 9.5 Ц.
  • Пећина се налази на надморској висини од 440 метара.
  • Потпећка пећина је отворена за туристе од почетка априла до краја октобра

TOP 5 vesti iz Srbije: Rekonstruisani putevi, rekordan broj stranih turista (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.