Почетна > Бизнис
Бизнис

Несташице хране и лекова у Колумбији због протеста рудара

Око 300.000 људи у Колумбији погођено је несташицом хране и лекова пошто су илегални рудари злата блокирали путеве у знак протеста због уништавања њихових машина од стране власти, саопштили су министри те земље.
Фото: Unsplash/rocinante_11

Рудари злата у 12 углавном руралних општина у провинцијама Антиоквија и Кордоба протестују јер су власти раније овог месеца уништиле девет тзв. „змајева” – плутајућих машина које усисавају муљ и блато из реке у потрази за алувијалним златом, преноси Ројтерс.

Министар унутрашњих послова Алфонсо Прада изјавио је у телевизијском обраћању да су те машине довеле до „катастрофе по животну средину и угрожавања живота становника и будућих становника у окружењу, као и еколошке одрживости региона”.

Он је истакао да блокаде путева утичу на животе људи широм Антиоквије и Кордобе, додајући да долази до несташица хране и медицинских залиха, као што је кисеоник.

„Све док постоје блокаде, могућност за повратак за сто је нула”, рекао је Прада и додао да је влада тражила посредовање од Католичке цркве.

Илегално рударење у Колумбији и другим земљама у Јужној Америци сматра се еколошком катастрофом због уништавања бројних екосистема, укључујући контаминацију река живом, преноси Танјуг.

Према безбедносним изворима, илегално рударење се сматра за други највећи извор финансирања илегалних наоружаних група у Колумбији, после трговине дрогом.

Канцеларија УН за дроге и криминал саопштила је да је у 2021. години 65 одсто производње алувијалног злата у Колумбији било илегално.

Benzinci i dizelaši mogli bi da opstanu i posle 2035. godine

Преузмите андроид апликацију.