Почетна > Бизнис
Бизнис

Несаломљиви дијаманти се опиру санкцијама против Русије

Током десет месеци од почетка рата у Украјини Европска унија је усвојила девет пакета санкција против Русије, од којих последњи 15. децембра, али се „несаломљиви“ дијаманти и даље томе опиру.
Фото: Unsplash/Girl with red hat

Као у стрипу о Астериксу и Обеликсу, у којем село насељено „несаломљивим Галима пружа отрор римском освајачу“, тако и у овој причи, у Белгији постоји један сектор, насељен „несаломљивим дијамантима“, који упорно пружа отпор свим покушајима европских дипломата да га укључе у црну листу санкција.

И овај девети пакет, као и претходни, има за циљ да нанесе што је већу могућу штету Москви и, како кажу дипломате у ЕУ, то је покушај да ни један евро не заврши у џеповима оних који финансирају рат у Украјини.

„Опрезни смо сада са санкцијама, да не бисмо отишли толико далеко и тотално оштетили европску економију“, изјавила је за Ројтерс Едита Хрда, амбасадорка Чешке у Европској унији, која је председавала Унијом до 31. децембра.

„Ако подстакнемо одређене кораке против Русије, неке политичке лидере би то могло коштати посла. Морамо дати земљама времена да се прилагоде. Потребна нам је просперитетна Европа да бисмо помогли Украјини“, рекла је Хрда.

Више од 1.300 високих руских званичника и олигарха и стотину субјеката је санкционисано, њихова имовина је замрзнута и свима је забрањен улазак у Европску унију, а санкције се односе на велики број економских сектора. Након ових санкција, руски увоз у Европу опао је за више од 60 одсто, а европски извоз у Русију за трећину.

Међутим, за ЕУ постаје све теже да идентификује мере против Москве. Мере које истовремено, не би наштетиле европској економији.
Још у марту, украјински председник Володимир Зеленски, за време видео обраћања белгијским посланицима током пленарне сесије Представничког дома Белгије, је потражио помоћ и изјавио да „има људи којима су руски дијаманти продати у Антверпену важнији од наше борбе; мир је вреднији од руских дијаманата“, рекао је он и завапио за помоћ.

Његова молба досад није услишена. Белгија не воли пуно да прича о томе и тврди да никада није тражила од Европске комисије да искључи дијаманте из црне листе.

Али са белгијске стране, неефикасност санкција за дијаманте се редовно подвлачи. Кажу да би Русија без проблема одмах заменила Антверпен и преселила сечење драгог камена у Дубаји или Бомбај. Белгијски извори тврде да је увоз руских дијаманата већ значајно опао, а званичник Комисије је 15. децембра, на брифингу за новинаре, потврдио овај „оштар пад“.

Белгија такође тврди да никада није ставила вето у Савету ЕУ на санкције:

„Званично бих желео да кажем да наша земља никада није опструирала никакве мере у вези са дијамантима. Наша земља никада није интервенисала у том погледу“, изјавио је белгијски премијер Александар Де Кро још у марту.

Он је додао да Белгија зна да одлуке у вези са санкцијама доноси Европска комисија, али да санкције, када се уводе, треба да имају више лошег утицаја на Русију него на земље чланице Уније.

„Никада се томе нисмо противили као држава“, нагласио је он.

Дијаманти су посебно остељив и важан сектор за Белгију већ више од пет векова.

Русија је један од највећих извозника необрађених дијаманата. У 2021. години, Антверпен, седиште дијамантске индустрије, је из Русије увезао необрађених дијаманата у вредности од 1,8 милијарди евра. То представља 25 одсто од укупног броја дијаманата у Антверпену.

Овај град у фламанском региону Белгије одавно доминира сектором дијаманата. Антверпен је познат широм света по трговини и брушењу дијаманата и познат као светска престоница драгог камена. У Антверпену се сваки дан продају дијаманти у вредности од 150 милиона евра. У сектору дијаманата у Белгији је запослено више десетина хиљада људи.

Али, не само што дијаманти нису део санкција, него њихов увоз у Белгију расте баш од почетка рата у Украјини.

Тако је, „Њујорк Тајмс“ пре неколико месеци открио да је вредност извоза из Русије у Белгију порастао за 130 одсто од фебруара 2022. године и да велики део овог процента отпада на дијаманте. Према подацима Опсерваторије за међународну трговину, Белгија је само у јуну 2022. године из Русије увезла дијаманата у количини од 394 милиона евра, и тиме повећала увоз у односу на 2020. годину.

Светски центар за дијаманте у Антверпену саопштио је да би санкције одузеле око 30 одсто пословања и користиле ривалским трговским центрима, додајући да би клијентима требало дозволити да сами одлуче да ли желе руско драго камење.

Де Цро је 14. септембра, на међународној конференцији о дијамантима рекао да би таква забрана била „огроман губитак“ и да би наштетила индустрији која чини пет одсто белгијског извоза и запошљава око 30.000 људи.

С обзиром на то да за санкције треба свих 27 земља чланица каже „да“, одлука о санкцијама на дијаманте није донета и та трговина и даље цвета.
У Астериксу, његово галско село одолева освајачу захваљујући магичном напитку који је припремио друид Панорамикс, који привремено даје надљудску снагу ономе ко га попије. Такву снагу дијаманти дају Антверпену.

Britanija: Železničari počeli novu godinu jednonedeljnim štrajkom

 

Преузмите андроид апликацију.