Употребу белог шећера у исхрани треба свести на најмању могућу меру, слажу се нутриционисти. Ако вам је ипак, потребно, да засладите колач или јело, постоје природнији и здравији начини од шећера.
Мед – Богат витаминима, минералима, природним шећерима, амино киселинама, мед је прави избор за преливе за салате. Како би се лепо измешао, додајте га у блендер са осталим састојцима. Слађи је од шећера, па водите рачуна о томе, за сваку шољу шећера, ставите пола или три четвртине шоље меда.
Банане – Пуне витамина Ц, магнезијума, влакана, банане су одличне у печеним посластицама, мафинима, хлебу, колачићима. Најслађе су зреле, а можете чак користити и презреле. Ако имате незреле, ставите их у рерну, са кором, на 150 степени Ц и пеците док не добију браонкасту боју.
Со – Сигурно сте приметили да у рецепту за готово сваку торту или колач пише – додати мало соли. Разлог је што со истиче слаткоћу јела и смањује киселост и горчину. Слободно додајте мрвицу соли јабукама и лубеницама јер ће со појачати природну слаткоћу воћа.
Сос од јабука – За печене посластице идеалан је сос од јабука. Једну шољу шећера замените шољом соса од јабука, али водите рачуна да смањите друге течне састојке у рецепту јер сос од јабука садржи воду. Пире од другог воћа такође може да послужи.
Цимет, ванила – Цимет додајте у кафу, јогурт и друге намирнице које желите да буду слатке. Ванила је природно слатка, додаје се колачима, али и рижоту, супи од сочива, грилованом поврћу и кремастим сосовима за пасту.
Шаргарепа – Додаје се и слатким и сланим јелима, а нарочито је слатка кувана. Одлична је за мафине и торте, али и сосове за пасту на бази парадајза.
Преузмите андроид апликацију.