Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Необичне комбинације вина и хране које морате пробати – Сигурно ћете пронаћи нешто што ће вас пријатно изненадити

Светски љубитељи вина и хране већ дуго експериментишу с необичним комбинацијама које се чине неочекиваним, али пружају незабораван кулинарски доживљај. Иако многи сматрају да постоји одређена правила у спајању вина и хране, понекад су управо најнеочекиванији спојеви ти који изненаде и одушеве.
Фото: Pexels/Pixabay

Ако сте спремни за откривање нових укуса, ево неколико необичних комбинација вина и хране које морате пробати.

1. Сува бела вина и зачињена азијска храна

Зачињени суши, пикантно поврће из тигања или јела с каријем често се сматрају тешким за упаривање с вином. Али сува бела вина попут оних од сорти Совињон блан или Ризлинг, фантастично се слажу са овим јелина. Ова вина, са својом свежином и благим киселинама, савршено балансирају зачине и оштре укусе, пружајући динамичан контраст и хармоничан спој.

2. Црвено вино са чоколадом

Чоколада и вино нису само за дезерт! Црвена вина, попут ЦКаберне совињона или Мерлота, имају богате танине који се одлично комбинују с тамном чоколадом, посебно оном која има виши удео какаа. Танини у црвеним винима подвлаче богатство чоколаде, стварајући дубоку, сложену хармонију која разбуђује сва чула.

3. Розе вина и плодови мора

Иако се често повезују с лаганим белим винима, плодови мора могу се савршено слагати и с ружичастим винима. Сува розе вина, као што су она из области Прованса, чине прави рај када се комбинују са шкољкама, или чак лососом на жару. Њихова свестраност и свежина пружају одличан баланс са сланим и нежним укусима морских плодова.

4. Слатка вина и плави сир

Комбинација слатког вина, попут Саутернеса, и плавог сира, попут Рокфора, позната је као класична, али може бити неочекивано запањујућа. Слаткоћа вина у савршеном је контрасту са снажним, сланим укусима плавог сира. То ствара дубоку сложеност која је само изузетна, већ и помало луксузна.

5. Црвено вино и пица

Можда ћете помислити да је пица за пиво, али заправо, црвена вина попут Цхиантија или Зинфандела могу бити одличан избор. Њихова киселина и танини савршено употпуњују богатство парадајза, сира и зачина на пици, посебно када је у питању пица с месом или пикантним састојцима.

6. Шампањац и пршут

Док шампањац често иде уз лагано предјело или кавијар, можете изненадити своје непце комбинујући га са сланим и богатим пршутом. Газирани карактер шампањца чини да укус пршута буде још израженији, док сами мехурићи вина „очисте“ непце између залогаја, стварајући уравнотежен спој.

7. Порто и орашасти плодови

За љубитеље десертних вина, порто у комбинацији с орашастим плодовима попут бадема, ораха и лешника пружа изузетно богат доживљај. Сладак карактер порта и богатство орашастих плодова чине спој који је богат, топао и задовољавајућ.

Закључак

Док многи љубитељи вина верују у традиционалне комбинације вина и хране, понекад најузбудљивији спојеви долазе из неочекиваних комбинација. Свака од ових необичних комбинација открива ново искуство и пружа прилику за проширивање кулинарског хоризонта. Идући пут када будете жељни авантуре на тањиру, слободно се упустите у спајање вина с храном која можда није на вашем уобичајеном списку – могли бисте бити пријатно изненађени!

Ove namirnice imaju više proteina od jaja

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке