Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Необичан разлог због ког вас прање судова „на руке“ може учинити срећнијим

Истраживачи са Универзитета Флорида Стејт у Талахасеју спровели су студију која је показала да свесно прање посуђа може бити терапеутско и да та активност може повећати осећај благостања.
Фото: Pixabay/Hans

Прање посуђа може бити добро ако се изводи на свестан начин. Свесност се дефинише као „обраћање пажње на посебан чин, намерно, у садашњем тренутку“.

– Да бисте прали судове на пажљив начин, морате бити присутни док то радите, примећујући топлину воде на кожи, мирис детерџента за прање посуђа и осећај судова у руци – каже списатељица Кристин Шонвалд.

Студија коју су спровели истраживачи са Универзитета Флорида Стејт, показала је да свесно прање посуђа може бити терапеутско и да та активност може повећати осећај добробити, а смањити осећај нервозе и тескобе.

Фото: Pixabay/Rewrite27

У истраживању је учествовао 51 волонтер. Половина је добила задатак да прочита одломак који се односио на чулно искуство прања посуђа, а остали одломак о правилним техникама прања посуђа. Учесници су усмено и писмено изнели своје интерпретације читања, а затим је свако до њих опрао 19 већ чистих посуда.

Резултати су показали да су они који су то радили свесније показали веће стање пажње, повећање инспирације и креативности, смањење нервозе, а контролна група није показала промену.

Прање посуђа није једина активност у којој можете да вежбате свесност – сваки рутински посао попут прања веша, усисавања, грабљања лишћа или брања воћа може бити прилика да успорите и будете присутни.

Свесност се не односи на то где сте или шта радите, већ на то како то радите и како размишљате о томе.

Kako da skratite vreme čišćenja i sređivanja kuće

Преузмите андроид апликацију.