Почетна > Свет
Свет

Ненезић (ЦЕМИ): Више од 650 посматрача, први резултати у недељу у 20.30 часова

Ана Ненезић из Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) из Црне Горе, организације које надгледа изборе у тој држави, оценила је данас за Тањуг, дан уочи другог круга председничких избора, да је ова кампања била прилично мирна, те да је Покрет Европа сад Јакова Милатовића наметнула теме попут социјално економских проблема грађана.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Она је навела да ће ЦЕМИ имати повећан број посматрача у другом кругу председничких избора, тачније 650 посматрача ће надгледати изборни процес на 600 бирачких места, што је више од 50 одсто од укупног броја бирачких места.

“Имаћемо сутра више прес конференција, обавештаваћемо јавност о излазности, о неправилностима које будемо уочавали, а онда ћемо изаћи са првим пројекцијама резултата у 20.30 часова као што смо то учинили и претходног пута”, рекла је Ненезић.

Према њеним речима, врло је важно да организација надгледа изборе да се не би поновила ситуација из 2013. године када су оба кандидата на председничким изборима прогласила победу и само сплетом околности није дошло до немира.

“Верујем да је важно да имамо грађанско надгледање избора и организације које могу изаћи са релевантним подацима врло брзо како би онемогућили политичке штабове И партије да манипулишу евентуално тим подацима”, рекла је Ненезић.

Она је додала да ће исход избора најједноставније речено зависити од одлуке бирача, наводећи да су кандидати обећањима, али и међусобним оптужбама слали поруке које би могле да мотивишу бираче да изађу и гласају.

“Али, да будемо потпуно реални. Ова кампања је прилично мирна, тензије су доста спуштене посебно ако то уопредите са периодом пре саме кампање. Тада смо имали, поред блокаде свих институција које су већином у вд стању, наглашену реторику”, навела је она.

Како је оценила, узлетом Покрета Европа сад они политичари који су играли на карту национализма су морали да промене реторику, додајући да је тај покрет наметнуо причу о економским и социјалним проблемима грађана.

Ненезић је додала да је то добро за грађане Црне Горе.

Наводећи да следе парламентарни избори у Црној Гори, Ненезић је казала да ко год да победи на изборима следи прокомпоизиција политичке сцене зато што ће од председничких избора зависити резултати на парламентарним изборима, али и евентуалне коалиције.

На питање да ли Милатовић може да очекује да гласачи Андрије Мандића или Алексе Бечића заиста гласају сада за њега, Ненезић каже да подршку треба узети са резервом, указујући да је УРА подржала канидидата Демокарата на изборима у првом кругу, па се то није одразило на Бечицев резултат.

“Што се тиче реторичке, декларативне подршке, она је била ту, видите и билборде свуда по Подгорици. Они јесу били на конвенцијама, али је питање да ли те поруке заиста могу утицати на те бираче и да ли је Милатовић успео да их добро мобилише својим начином израза, да ли им је упутио адекватне поруке”, рекла је Ненезић.

Одговарајући на питање да ли подршка Милатовићу од парламентарне већине из 2020. године може значити будуће коалиције за парламентарне изборе, Ненезић каже да се и пре председничких избора говорило о коалицији партија тзв.центра, али да то није било успешно.

“Да ли се може отворити та прича пред парламентарне изборе нисам сигурна. Покрет Европа сад је на подгоричким изборима освојила 22 одсто, Јаков Милатовић је сада освојио 29 одсто, имамо раст тог покрета. Верујем да су даље одлуке у њиховим рукама и не видим зашто би они сад улазили у предизборне коалиције”, рекла је Ненезић.

Када је реч о дијспори, Ненезић је рекла да се створила фама да ли неки људи имају право да гласају јер по Уставу, право гласа имају они који имају 18 година црногорског држављанства, те 24 месеца пребивалишта.

Она је додала да не постоји обавеза да се одјави пребивалиште.

“То што институције у овом тренутку немају податак ко нема пребивалиште у Црној Гори не може бити сметња овим људима да дођу и да гласају. Ми након парламентарних избора морамо ући у реформу изборног система институција јер оне морају нама пружити податак и имати јасне регистре и бирачки списак где ви тачно знате ко има право да гласа, а ко не”, рекла је Ненезић.

Како је додала, док гог се то не уради свака политичка партија има право да то користи.

“Негде је утисак да дијаспора доминантно гласа за Ђукановића, говоримо најчешће о представницима мањинских народа, међутим, дијаспора је и регион. Ми не знамо за кога људи из региона гласају да ли долазе да подрже Милатовића или Ђукановића”, рекла је Ненезић.

Ненезић закључује да не очекује да ће тај број гласова из дијаспоре бити значајан, те да ће резултати зависити од тога колико је био успешан рад партија на терену.

Ognjen Karanović: Milov poslednji poraz

Преузмите андроид апликацију.