Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Ненад Грујичић добитник награде „Велика базјашка повеља“

Српски песник и писац Ненад Грујичић овогодишњи је лауреат награде “Велика базјашка повеља” за укупно песничко и књижевно дело, саопштио је Савез Срба у Румунији из Темишвара.
Фото: PrtSc/YouTube/РТВ

Ова награда сматра се највећим књижевним признањем Срба у Румунији. Одлуку о добитнику једногласно је донео петочлани жири у чијем су саставу српски писци који живе у Румунији: Славомир Гвозденовић, Љубинка Перинац Станков, Предраг Деспотовић, Горан Мракић и Миладин Симоновић.

Почевши од своје прве књиге песама “Матерњи језик“ (1978), Грујичић је аутор око четрдесет књига поезије, прозе, огледа, есеја, критика, полемика и антологија. Његова поезија преведена је на око 20 језика у свету.

Добитник је награда са именима Бранка Радичевића, Вука Караџића, Саве Мркаља, Петра Кочића, Васе Пелагића, Павла Марковића Адамова, Милана Ракића, Иве Андрића, Браће Мицић, Скендера Куленовића , Лазара Вучковића и других.

Поред тога, добитник је и повеље Града Сремских Карловаца, Повеље Српског филозофског друштва, Кондира Косовке девојке, Печата вароши сремскокарловачке, наградâ Стражилово, Шушњар, Пјесма над пјесмама, Златни прстен, Златни Орфеј, Златне значке културно-просветне заједнице Србије, Прве награде на Смотри југословенских радија у Охриду за емисију радио Новог Сада „Од бећарца до ојкаче“, и других.

Свечано отварање манифестације и сусрет са овогодишњим добитником предвиђено је најпре у Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару а уручење награде биће традиционално обављено у манастиру Базјаш у присуству епископа Темишварског Лукијана.

Осим тога, Грујичић је позван да учествује на 28. духовно-књижевној манифестацији „Дани преображења Срба у Румунији“, која ће бити одржана од 17. до 19. августа у манастиру Базјаш.

На манифестацији ће бити и организовано међународно песничко вече уз учествовање страних и песника из српске дијаспоре из Немачке, Аустрије, Чешке, Мађарске, Србије и других земаља, а потом и песничко вече „Тако су говорили наши преци“ у организацији Српског националног вијећа из Црне Горе.

Међу досадашњим добитницима “Велике базјашке повеље” налазе се Миодраг Павловић, Иван В. Лалић, Слободан Ракитић, Бранислав Петровић, Адам Пуслојић, Душко Новаковић, Драган Јовановић Данилов, Злата Коцић, Стеван Тонтић, и други.