Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Немојте седети у мокром купаћем: Ево шта се може десити и шта треба да знате о овом проблему

Време је одмора, периода када посећујемо базене, море, разна купалишта. Дамама је јако важно какав тип купаћег костима имају на себи, али можда мање бринемо о томе шта нам може донети седење у мокром купаћем костиму.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

По изласку из воде, углавном легнемо да се сунчамо и одемо у кафић да попијемо омиљени напитак. Али да ли пре тога промените доњи део купаћег костима?

Не заборавите то да урадуте јер предуго ношење мокрог купаћег костима може да доведе до гљивичне инфекције вагине.

– Купаћи костими су савршено место за размножавање бактерија. Оне се развијају на топлом и влажном окружењу и врло брзо се шире – рекла је Тиа Густер, акушер и гинеколог.

Шта је вагинална гљивична инфекција?

Она је преоузрокована прекомерним растом гљивице кандида. Узрокује да кожа на и око вулве постане црвена, почиње да сврби и постаје упаљено место, а исто тако може бити праћена секретом. Њој су више подложне труднице, гојазне даме као и оне које имају дијабетес или су имунокомпромитоване.

Како да се излечи?

Инфекција је, нажалост, веома честа али на сву срећу можете брзо и да се решите проблема. То најчешће може да значи конзумацију лекова у трајању од једног, три или седам дана, у зависности шта од тога шта гинеколог пропише и у односу на то колико је инфекција озбиљна.

Ово су савети како да спречите инфекцију:

Као први и основни савет – пресвуците се када сте на шеталишту и не излежавајте се у мокром костиму.

Носите широку и лепршаву одећу, посебно ако испод тога носите купаћи; омогућите кожи да дише.

Одаберите купаћи костим са заштитом од влаге и који могу да уклоне влагу са коже и тако је изнесу на површину купаћег док не испари.

Kako možete da koristite kreme za sunčanje u domaćinstvu?

Преузмите андроид апликацију.